Trump már elment, a zavargások mégse hagynak alább ebben az amerikai városban

Elemzések2021. feb. 3.D.J.

Portlandben Joe Biden beiktatása óta se csillapodnak a kedélyek.

Tavaly június óta alig telt el úgy nap, hogy Portlandben ne lett volna tüntetés. A demonstrációk eredetileg George Floyd halála miatt indultak el. Miután a netre felkerült az a videó, amelyben az afro-amerikai férfit megöli egy rendőr, országszerte az utcára vonultak a tömegek, hogy a rasszizmus ellen tüntetessenek. A demonstrálók azonban sehol nem voltak annyira kitartóak, mint itt, Oregon állam legnépesebb városában. Több mint fél éve, mind a mai napig rendszeresek a megmozdulások, amelyek esténként gyakran torkollnak zavargásokba.

A belvárosi üzletek mellett például a szövetségi bíróság épületét is többször érte már támadás.

A károk mértéke, ahogy azt korábban megírtuk, már az első két hónapban is 1 milliárd forint felett járt. A helyzeten pedig Trump távozása se változtatott. Rögtön aznap, amikor Joe Bident beiktatták Portlandben újabb tüntetés vette kezdetét. „Mi nem Bident akarjuk, hanem bosszút”, „Minket nem lehet kormányozni” – álltak a jelszavak a transzparenseken.

Portlandi tüntetők (Forrás)

A felvonulók szórólapokat is osztogattak, rajtuk ezzel a szöveggel: „Biden nyert! És vele együtt a vállalati elit is! A demokrata kormányzat nem az elnyomottak győzelmét jelenti. Biden nem fog minket megmenteni”.

Az indulatok azóta se csillapodnak. Az elmúlt két hétben a Bevándorlási és Vámügyi Ügynökség helyi épületénél többször is egyértelművé tették a tüntetők, hogy szerintük ezt a szervezetet teljesen fel kéne oszlatni. Volt rá példa, hogy a székházból rendvédelmisek jöttek ki, akik több tüntetőt is letartóztattak. Ez látható az alábbi videón is.

Ahogy a képsorokon is látszik a tiltakozók alaposan felkészültek. Ahogy az már Portlandben megszokott, az esti demonstrációra sokan gázálarcban érkeztek. Az esernyőket azért tartják maguk előtt, hogy az esetleges füstgránátokat le tudják pattintani és fel tudják fogni a paprikaspray-t, amelyet a hatóságok használnak. Ahogy arról a New York Post beszámol: a múlt héten arra is volt példa, hogy a tüntetők kövekkel dobálták meg a szövetségi ügynököket.

Nem érdekes ki van hatalmon, nem fogunk leállni, addig amíg nem lesz igazság ebben az országban

nyilatkozta a New York Times-nak az egyik demonstráló. Annak fényében, hogy mennyire elhivatottak a tüntetők, talán meglepő lehet, hogy a 600 ezres Portland a statisztikák alapján egyáltalán nem számít egy rossz helynek. Épp ellenkezőleg. A háztartások átlagos éves jövedelme errefelé átlépi az évi 22 millió forintot. A jólét az amerikai átlagot is túlszárnyalja. A parkjai, illetve a megújuló energiaforrások széleskörű használata és a fejlett közösségi közlekedés miatt, Portlandet Amerika legzöldebb városaként is szokták emlegetni. Kulturális és politikai értelemben is liberális város. Jellemző, hogy tavaly a polgármester választás második fordulójában például egyetlen jobb oldali se volt a jelöltek között.

Az utóbbi években több olyan listára is felkerültek, amely összegyűjtötte a világ legélhetőbb helyeit.

Hogy mégis pont itt forrnak leginkább az indulatok, annak az egyik oka az, hogy még 2007-ben Amerikában itt alakult meg az Antifa első szervezete. A tagjaiban - ahogy összefoglalónkban korábban rávilágítottunk – eleinte annyi volt a közös, hogy a szélsőjobboldal ellen erélyesen akartak fellépni. A megmozdulásaikon pedig a rendbontástól sem akartak visszariadni. A társaság azonban igazán csak a George Floyd gyilkosság után kapott szárnyra. Azóta a követőik száma megsokszorozódott. Már tavaly is sejthető volt, hogy Biden hatalomra kerülése se fogja lecsillapítani őket.

A megmozdulásaikon gyakoriak voltak a rendszerellenes szólamok.

Több egészen vad követeléssel is előálltak. A szónokaik például a rendőrség teljes felszámolását követelték.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a rendbontásokkal kísért tüntetések egy ideig még részei lesznek a portlandi hétköznapoknak. A Twitter mindenesetre úgy döntött, hogy fellép ellenük. Biden beiktatása után több Antifához kapcsolódó felhasználói fiókot is töröltek. Ezeknek együtt mintegy 71 ezer követője volt. Volt olyan köztük, amely még eredetileg 2012-ben lett létrehozva.