Egy szélsőbaloldali szervezet gyújthatta lángra Amerikát – De kik is ők valójában?

Elemzések2020. jún. 3.D.J.

Az Antifa eredetileg Amerikában 2007-ben jött létre Portlandben, és a mostani tüntetéssorozat kiemelkedő szereplői lehetnek.

Amerikában még múlt héten indult el a tüntetéshullám, azután, hogy egy rendőri túlkapás miatt meghalt egy afroamerikai állampolgár: George Floyd. Ahogy tízezrek vonultak az utcára, a demonstrációk egyre erőszakossabbak lettek. Hétfő este Los Angelesben és New Yorkban üzleteket törtek be és fosztottak ki, Buffaloban autóval nekihajtottak a rendőröknek. Iowában lövöldözés tört ki, ami miatt két ember köztük egy 22 éves nő életét vesztette.

Kedd hajnalig a zavargások során összesen tizenegyen haltak meg.

Hogy ki a felelős azért, hogy a megmozdulások ennyire eldurvultak arról zajlanak a találgatások. Az Obama elnökség egyik volt nemzetbiztonsági tanácsadója Susan Rice szerint nem lehet kizárni a külső beavatkozást. Lehet, hogy a felbújtok között Oroszország is ott van. Más politikusok szerint a fehér felsőbbrendűség hívei keltik az indulatokat, de persze vannak, akik úgy vélik: nincs itt semmiféle provokáció. Az indulatok azért szabadultak el, mert a rendőri túlkapások miatt sokakban már hosszú ideje gyűlt a düh. Most pedig kiadják magukból.

Az amerikai elnök Donald Trump szerint viszont a háttérben az Antifa áll, amelyet terrorista szerevezetté akar nyilvánítani.

Nade kikről is van szó? Maga az Antifa elnevezés a 30-as évek Németországából származik. A fegyveres antifasiszta mozgalom az Antifaschistische Aktion, Hitler felemelkedése után hamar kimúlt, de a háború után a jelképeiket és a nevüket szívesen használták a náciellenes tüntetők.  

Magának az amerikai Antifának az első szervezete, a Rose City Antifa először a híresen liberális Portlandben jött létre még 2007-ben. A tagokban látszólag eleinte annyi volt a közös, hogy a szélsőjobboldal ellen erélyesen akartak fellépni. A megmozdulásaikon pedig az erőszaktól sem akartak visszariadni.

A szervezet működését titkossá tették.

Az alapítók kiléte ezért épp úgy rejtély, mint a tagok száma. A tüntetéseken általában talpig feketében és maszkban jelennek meg. Kevesen vannak, akik névvel és arccal vállalni merik a tagságukat.

A ritka kivételek egyikének Tim Ledwith számít. Ledwith annak idején Bostonból költözött Portlandbe. A szülővárosában saját elmondása alapján pokoli gyerekkora volt. A nagybátyját egy fajgyűlölő ölte meg. Mint oly sokan ő is Trump 2016-os megválasztása után csatlakozott a szervezethez.

„Sok erőszakban volt már részem. Aki romanticizálja az erőszakot az vagy szociopata vagy még sosem volt benne része”

– mondja. Viszont szerinte az erőszak egy fontos eszköz a fasiszták elleni harcban. Ebbe a kategóriába pedig az Antifa elképzelése szerint épp úgy beletartozhatnak a náci mozgalmak, mint Trump feltétlen hívei.

Az elnök hatalomra kerülése után –részben az Antifának hála- Portlandben aztán egyik tüntetés érte a másikat.

Mindössze fél év alatt 30 demonstrációra került sor.

Ezeken 160 embert kellett letartóztatni és 1 millió dollárnyi kár keletkezett. Ahogy az Antifa egyre nőtt, úgy lett egyre több kedve az alternatív jobboldali szervezeteknek meglátogatni a várost. A két oldal ezért többször is egymásnak esett Portland utcáin.

Közben az Antifa elkezdett terjeszkedni. Aktivizálták magukat a nagyvárosokban, így többek közt New Yorkban, Atlantában és Philadelphiában is. Mivel vezért nem választottak és a szervezet valójában sok kis sejtből áll ezért ideológiailag nem teljesen egységesek. Viszont láthatóan sokan közülük kapitalista-ellenes nézeteket vallanak. A tüntetéseiken nem ritka, hogy szétverik az útjukba kerülő üzleteket és autókat. A CNN 2017-es riportjában az egyikük így védte meg a kirakatok betörését:

„Olyan nincs, hogy ablakok elleni erőszak. Az ablakok ugyanis nem személyek. És még ha emberekre is támadunk: akik ellen visszatámadunk azok gonoszok […] ők Hitler második eljövetelei”.

De nem a tüntetés és az erőszak az egyetlen fegyverük. Mivel az amerikai Bevándorlási és Vámügyi Ügynökséget is az ellenségüknek tekintik ezért egy alkalommal nyilvánossá tették a szervezet közel 1600 alkalmazottjának az elérhetőségét.

Trump főleg azután figyelt fel rájuk, hogy egy konzervatív újságírót Andy Ngo-t Portlandben megtámadták és megdobálták az Antifa tagjai.

Az amerikai elnök akkor tavaly júliusban pont azt ígérte, amit most is: hogy terroszervezetté fogja őket nyilvánítani. Hogy erre eddig nem került sor az valószínűleg azért van, mert Amerikában belföldi csoportosulásokkal ezt nem igen lehet megtenni.

Mindenesetre sok szociológus szerint az Antifa tevékenysége kifejezetten káros. Randy Blazak a Portlandi Állami Egyetem volt professzora szerint az akcióik a többséget csak riasztják. Emiatt a megmozdulásaik könnyen visszafele sülhetnek el és az embereket a szélső-jobb felé terelhetik.

Az egyelőre még nem világos, hogy az Antifának mekkora szerepe van a mostani tüntetésekben. Az mindenesetre a demonstrációkon készült felvételeken jól látható, hogy az anarchisták és a békés tüntetők több helyen is összetüzésbe kerültek.