Trumpnak most befellegzett?

Elemzések2021. máj. 6.D.J.

Fordulat állt be a közvéleményben. A republikánus szavazók egyre jobban eltávolodnak Trumptól.

Miután a Fehér házat elhagyta a legtöbb amerikai elnök a hobbijának élt. Az első szabad heteiben George Bush festeni kezdett, Barack Obama főleg a szörfölésnek élt, Jimmy Carter pedig visszatért a farmjára. Donald Trump azonban továbbra is aktív a politikai életben.

Egy friss nyilatkozata alapján hamarosan elárulja majd, hogy fog-e indulni a 2024-es elnökválasztáson. De annyit előre megjegyzett, hogy a támogatói nagyon fognak örülni a válasznak.

Trump az ideje nagy részét mostanság a floridai villájában Mar-A-Lagoban tölti. A tengerparti rezidenciában nincs egyedül, hisz ’93 óta egy közösségi klubot is üzemeltet a villában. A látogatók szerint sok szoba tele van az elnök képeivel, így olyan mintha egy Trump múzeumban járna az ember.

Floridában a volt elnököt gyakran keresik fel a republikánusok. A többség azért, hogy a támogatását kérje.

Akadnak, akik büszkén jelentkeznek be a közösségi médiába Trump luxusvillájából. Így tett Vernon Jones is, aki Georgia államban a 2022-es időközi választásokon akar nyerni.

Marjorie Taylor Greene kongresszusi képviselő pedig egy videóval emlékezett meg a Mar-A-Lago-i látogatásról.

Trumpnak így is jóval unalmasabban telnek a napjai, mint az elnöksége idején. Az egyik leghosszabb beszédét mostanság egy esküvőn tartotta, amelyet a villájában tartottak meg. Tósztot mondott a párnak, de előtte még Biden Kína-politikáját kritizálta  és szóba hozta a mexikói határon kialakult krízist is.

A szavazóknak már nem kell?

Amikor januárban Trump hívei megrohamozták a Capitoliumot sokan azt hitték, hogy a párt hátat fog neki fordítani. De nem ez történt. Most épp az ellenkezője látszik. A párt nagy része összezár a különc milliomos mögött. Az, hogy a választást Biden és a demokraták elcsalták szinte hivatalos narratíva lett.

Jellemző, hogy Liz Cheney republikánus kongresszusi képviselő pozíciója még veszélybe is került miután kategorikusan kijelentette, hogy Biden jogszerűen nyert.

Mindez annak is köszönhető, hogy Trump még a vesztes választás után is a legnépszerűbb republikánus politikus maradt. A párttársai közül sokan félnek vele szembemenni, mert attól tartanak, hogy a szavazók cserébe el fognak pártolni tőlük.

Igen ám, csak hogy Trump vonzereje látványosan kezd csökkenni.

Az NBC felméréséből az látszik, hogy a teljes felnőtt lakosság körében már csak 32 százalék támogatja. Ez a mutató január óta nyolc százalékot esett.

Ugyanebben a kutatásban a republikánus szavazóknak azt a kérdést is nekiszegezték, hogy kit támogatnak inkább: Trumpot vagy a Republikánus Pártot. A volt elnök mellett 44 százalék, a párt mellett 50 százalék állt ki.

Majdnem két éve ez az első eset, hogy nem Trump mögé sorakozott fel a nagyobb tömeg.

Trumpnak ha továbbra is meghatározó szereplő akar lenni a politikai életben valahogy újra a figyelem középpontjába kell kerülnie. De ez nem egyszerű most, hogy eltávolították minden közösségi oldalról. A Facebook egyébként épp a minap döntött úgy, hogy az Instagram és a Facebook profilját továbbra is fel fogják függeszteni.

Bár Trump az ígéretéhez híven indított egy saját kommunikációs platformot, de az oldal ennél nagyobb csalódás talán nem is lehetne.

Ahelyett hogy a Facebook vagy a Twitter riválisát hívta volna életre szimplán csináltatott egy oldalt, ahova szabadon írogathat. Az írásait pedig egy gombnyomással meg lehet osztani a nagyobb közösségi szájtokon.

De nincsenek más tagok. Az oldalán se a támogatói se az utálói nem reagálhatnak közvetlenül a bejegyzéseire.

Nehéz elképzelni, hogy ez lenne az a csodafegyver, amelytől a támogatottsága majd újra meg fog táltosodni.