Trumpot akarja letiporni a nagy kihívója, de tényleg van esélye?

Elemzések2023. máj. 12.D.J.

Egyre nagyobb a széthúzás a republikánus párton belül. Jövőre az elnökjelöltségért vívott előválasztáson minden bizonnyal Donald Trump és a floridai kormányzó Ron DeSantis lesz a két fő esélyes.

Bár Trumpot a napokban ítélték el, amiért szexuálisan bántalmazta E. Jean Carroll-t, amerikai írót, a szakértők egyetértenek abban, hogy emiatt aligha kell tartania attól, hogy csökkennének az esélyei a jövő évi elnökválasztáson.

Ezt igazolja a Yahoo News/YouGov közös felmérése is, amely alapján a politikus hívei eleve nem hiszik el az írónő állításait. Trump annak idején viccelődött is azzal, hogy a szavazói annyira hűségesek, hogyha az Ötödik Sugárúton lelőne valakit akkor se veszítene egyetlen szavazatot se.

Láthatóan Trumpot az ítéletnél jobban zavarja a párton belüli kihívója: Ron DeSantis. Bár a floridai kormányzó mind a mai napig nem jelentette be hivatalosan, hogy indulni fog Trump ellen, az előkészületeket már megtette. Amellett, hogy több államban is elkezdett kampányolni, Floridában elfogadtak egy törvényt,

amelynek értelmében nem kell lemondania a kormányzói címéről ahhoz, hogy indulhasson az elnökválasztáson.

Trump nemrég egy politikai hirdetésben már neki is esett DeSantisnak: a reklám kihangsúlyozza, hogy DeSantis a volt elnöknek köszönheti a politikai pályáját, mégis hátba szúrja Trumpot.

A válasz nem váratott sokat magára. DeSantis stábja is készített egy szpotot, amely rögtön egy kérdéssel kezdődik: amikor New Yorkban egy demokrata ügyész kemény vádakkal illeti Trumpot, miért Florida republikánus kormányzóját támadja milliókból?

Trumpnál nem csak a reklámoknak, hanem a nyilatkozatoknak is gyakori vendége DeSantis. Nemrég amiatt kritizálta a párton belüli ellenfelét, amiért a COVID járványt rosszul kezelte és lezárta az összes strandot a pandémia idején. Ami egyébként nem igaz.

Viszont a friss felmérések alapján a volt elnöknek egyelőre nincs igazi félnivalója.

Legalábbis a republikánus szavazók körében egyértelműen ő a favorit. Egy friss kutatás szerint a párt kedvelőinek az 50 százaléka inkább Trumpot választana elnökjelöltnek és csak 36 százalék DeSantist.  

Persze érdemes hozzátenni, hogy DeSantis kezében a nagy fegyvertény inkább az, hogy könnyebben meg tudja szólítani a bizonytalan szavazókat. Csakhogy ahhoz, hogy jelöltként bekerüljön az elnökválasztásba, előbb jövőre meg kell nyernie a republikánus előválasztást. Ott pedig csak a párt szimpatizánsai szavaznak.

DeSantis csillaga az utóbbi hónapokban egyébként is láthatóan halványulni kezdett. Azután, hogy tavaly év végén utcahosszal megnyerte az időközi választásokat Floridában, úgy tűnt hogy ő lesz a párt favoritja.

Ám nem tett jót neki, hogy az ukrán háború ügyében igyekezett kerülni Oroszország durva kritizálását.

Ennek viszont a pártján belül a Trump-ellenes körök, akik épp felzárkóztak volna DeSantis mögött, nem igazán örültek.

Ráadásul DeSantis egyik nagy vonzereje pár éve épp az volt, hogy a pandémia idején ellenezte a szigorú járványügyi intézkedéseket. Részben emiatt is tett szert országos ismertségre. Csak hogy ma már a COVID senkit nem érdekel igazán. Nincs politikai jelentősége. DeSantis szabadságért vívott harca így már nem olyan erős hívószó mint korábban.

A republikánus szavazókat pedig nyilván az is összezavarja, hogy DeSantis amikor úgy látja, hogy politikai okokból ki kell állnia Trump mellett, akkor támogatja a volt elnököt. Így tett akkor is, amikor idén kiderült, hogy New Yorkban vádat emelhetnek ellene.

Csakhogy így kevésbé hiteles, amikor a kihívó szerepét próbálja magára ölteni.

Egyelőre a Disney-vel vívott harca se egy sikertörténet. Az egeres céggel azután balhézott össze, hogy aláírta azt a törvénytervezetet, amely betiltotta a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos témák taglalását az óvodákban és az iskolák alsó csoportjaiban.

Amikor a Disney megkritizálta a készülő szabályozást DeSantis nekiment az óriáscégnek. Azóta a floridai Disney World területét gyakorlatilag állami ellenőrzés alá vonták. Emiatt viszont a Disney beperelte a kormányzót.

Trump és DeSantis versengése egy valamit elért: a republikánus párton belül egyre nagyobb a széthúzás.

Nemrég a viszálykodás miatt Erin Perrine, a 2020-as Trump kampány sajtókommunikációs igazgatója esett neki a volt elnöknek. Nem örült neki, hogy Trump a napokban a CNN műsorában, ahelyett hogy valóban fontos témákkal foglalkozott volna, mint amilyen például a határon kialakult menekültválság, inkább DeSantist támadta.