Trumpot ő szúrhatja hátba - A dúsgazdag politikus reményeit tönkreteheti az új kihívó

Elemzések2022. jún. 30.D.J.

A volt elnök és Florida kormányzója valaha politikai szövetségesek voltak, ám egyre inkább ellenségekké válnak.

Bár most már másfél éve, hogy Trump hívei megtámadták a Capitolium épületét, az incidens még mindig forró témának számít Washingtonban. A Kongresszus a napokban újabb meghallgatásokat tartott a témában.

A republikánusok néhány pénzes támogatója mindezt kezdi unni. Sokuk örülne, ha Trump kivonulva a politikából és a korábbi politikai ballépései végre nem lennének reflektorfényben. Akik az utódját keresik nagy merítésből nem válogathatnak. A republikánusok között egyetlen érdemi kihívója lehet Trumpnak: Florida 43 éves kormányzója.

Ron DeSantis négy éve még csak egy alig ismert kongresszusi képviselő volt. Azt hogy 2018-ban megnyerte a floridai választásokat nagyrészt Trump támogatásának köszönhette.

Igazán a COVID-járvány alatt tett szert az országos ismertségére. A pandémia alatt végig ellenezte a maszk-használatot és a járványügyi korlátozásokat. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy a konzervatív szavazók egyik kedvencévé váljon. Innentől DeSantis egyre bátrabban állást foglalt a megosztó politikai témákban: legyen szó akár a szexuális kisebbségek jogairól vagy épp az abortusz kérdéséről.

Egy olyan törvényt is aláírt, amely alapján Florida lakosai beperelhetik a nagy technológiai vállalatokat, ha cenzúrázzák a bejegyzéseiket.

Legutóbb DeSantis amiatt került a lapok címlapjaira, mert nekiment a Disney vállalatnak.

A kormányzó ugyanis elérte, hogy betiltsák a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos témák taglalását az óvodákban és az iskolák alsó csoportjaiban. Amikor az egeres cég megkritizálta az új szabályozást DeSantis az óriáscéget se kímélte. A tervek szerint jövő évtől el fogják venni a floridai Disney World vidámparktól a korábban megítélt különleges jogokat, köztük az adókedvezményeket is.

Konzervatív körökben DeSantis valóságos szupersztár lett. Mindez a közvélemény-kutatásokon is meglátszik: vannak mérések, amelyek szerint már Trumpot is megelőzi a népszerűségi versenyben.

Emiatt egyre többen szeretnék, ha 2024-ben ő lenne a republikánusok elnökjelöltje. A Politico úgy tudja: vannak olyan pénzes donorok, akik két éve még Trump kampányát segítették, mostanra viszont a floridai kormányzó mögé álltak be.

Persze ahhoz, hogy az elnökjelöltség egyáltalán szóba kerüljön, DeSantisnak idén ősszel még jól kell szerepelnie a floridai kormányzó-választáson. Támogatókból mindenesetre nincs hiány: már tavaszig 113 millió dollárt grundolt össze a kampányához, ami helyi szinten rekordnak számít.

Az adakozók között ott szerepel az egyik legnagyobb amerikai fedezeti alap, a Citadel vezérigazgatója Ken Griffin is, aki átváltva 1,8 milliárd forinttal segítette ki a republikánusok új reménységét.

Akik ismerik Trump belső köreit azok úgy tudják, hogy a volt elnök bizalmasait roppantul frusztrálja a floridai kormányzó felemelkedése. A New Yorkernek egy név nélküli nyilatkozó azt mondta: túlórában dolgoznak Trump emberei, hogy valamiképp keresztbe tegyenek DeSantisnak, akit nagyon utálnak.

Ezt a konfliktust a felek azonban egyelőre nyíltan nem vállalják fel. Trump nem ócsárolta egykori szövetségesét. Arra azonban a napokban felhívta a figyelmet, hogy DeSantis a mostani pozícióját neki köszönheti. Ha pedig indulna ellene az elnökjelöltségért, akkor valószínűleg veszítene. A floridai kormányzó közben a színfalak mögött leszögezte: ezúttal az őszi állami választásokon nem tart igényt Trump támogatására.

A republikánusok egyik ismert pénzügyi támogatója Dan Eberhart szerint DeSantis már „élezi a kést”.

Alig várja, hogy Trump helyére léphessen és ő legyen a párt elsőszámú embere. A pártfogói között mindenesetre már egy igazi nagyágyú is akad. A Tesla vezér Elon Musk ugyanis jelezte, hogy szerinte DeSantisnak van a legjobb esélye arra, hogy 2024-ben megszerezze az elnöki posztot, emiatt pedig hajlik is rá, hogy kiálljon mellette.