Trumpot annál jobban szeretik minél több támadást kap

Elemzések2022. aug. 17.Devecsai János

Azután, hogy az FBI átkutatta a házát a volt elnök támogatottsága csak megnőtt a republikánusok körében. De a konzervatívok oldalán nem mindenki örül, hogy újra reflektorfénybe került.

Mióta otthagyta a Fehér Házat Donald Trump ellen egyre több eljárás indul. Georgia államban például azért nyomoznak utána, mert állítólag nyomást gyakorolt a helyi tisztségviselőkre a 2020-as választások után, hogy találjanak neki újabb szavazatokat és fordítsák meg a választási eredményt.

Egy szövetségi bűnügyi nyomozás közben azt igyekszik kideríteni, hogy Trumpnak miféle szerepe volt abban a támadásban, amely 2021 január 6-án érte a Capitóliumot.

New Yorkban azzal vádolják, hogy manipulálta az ingatlanvagyonát érintő értékbecsléseket, azért hogy több millió dollárnyi pénzügyi előnyt szerezhessen.

A folyamatban lévő ügyek között, még egy nemi erőszakkal kapcsolatos vád is van. Egy volt újságíró E. Jean Carroll szerint Trump még a 90-es években szexuálisan zaklatta, majd az esetet 2019-ben letagadta. Ebből polgári per is lehet még.

Minderre jött rá egy hete az FBI házkutatása. A szövetségi nyomozók állítólag titkosított dokumentumokat is találtak a volt elnök floridai rezidenciáján.

Trump szerint viszont a kérdéses dokumentumok titkosítását még elnökként feloldotta.

A kihívója is beállt mögé

Amíg nem jött a Nyomozó Iroda „rajtaütése”, a republikánus párton belül egyre többen Trump helyett inkább a floridai kormányzó Ron DeSantis mögött sorakoztak fel. Benne látták a párt jövőjét. Nem csak a politikusok: még a Tesla vezér Elon Musk is azt mondta, hogy szerinte DeSantisnak van a legjobb esélye arra, hogy 2024-ben megszerezze az elnöki pozíciót.

Ennek megfelelően a floridai kormányzó egyre jobban távolodott Trumptól.

A színfalak mögött leszögezte: az őszi időközi választásokon nem tart igényt a támogatására. Ám most ő is védelmébe vette Trumpot. Szerinte a szövetségi szervezeteket politikai fegyverként használják a demokraták.

Az utóbbi napokban több prominens republikánus politikus is hasonló nyilatkozatokat tett, köztük az Egyesült Államok képviselőházának kisebbségi vezetője Kevin McCarthy is.

Az egyik legmesszebb Marjorie Taylor Greene kongresszusi képviselő ment el, aki az követelte, hogy vágják vissza az FBI büdzséjét.

A szavaikkal a saját választóik láthatóan egyetértenek. A republikánus szimpatizánsok között Trump népszerűsége a házkutatás után csak még nagyobb lett. A POLITICO/Morning Consult felmérése alapján a támogatottsága 53 százalékról felment 57 százalékra.

Ám sok republikánus közben attól tart, hogy a bizonytalan szavazókat Trump el fogja ijeszteni. Emiatt pedig az időközi választásokon rombolni fogja az esélyeiket. Michael Brodkorb republikánus tanácsadó szerint:

A republikánusok azt akarták, hogy ez a választási ciklus Joe Bidenről, az inflációról, a munkahelyekről és a gazdaságról szóljon. Ehelyett egyre inkább Donald Trumpról szól. Csakúgy, mint egy cipőbe került kavics, amelytől nem lehet megszabadulni újra visszatért…

Azokban az államokban, ahol kétes, hogy ősszel ki fog nyerni az időközi választásokon a republikánus vezetők sokáig hallgattak a házkutatás kapcsán. Jó példa erre Ted Budd, aki Észak-Karolinában indul majd egy szenátusi székért. Buddot napokig kérték, hogy foglaljon állást az ügyben. Végül annyit mondott: az amerikaiaknak teljes felvilágosítást kell adni arról, hogy pontosan mi történt a floridai házkutatásnál.

Láthatóan igyekezett visszafogottan fogalmazni és közleményében, sok más párttársával szemben nem zárta ki, hogy az FBI esetleg jogszerűen járt el.