A nagy Trump sztori

Elemzések2022. aug. 10.MTI - D.J.

Donald Trump az Egyesült Államok volt elnöke ugyan hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulna az elnöki posztért 2024-ben, de azt gyakorlatilag tényként kezelik Amerikában. Ezért vagy nem, mindenesetre rászállt az FBI, a legfrissebb hír, hogy megtagadta a válaszadást az ügyészségen. Nem segíti a helyzetét, hogy a Fox News, amely Amerika legnépszerűbb konzervatív csatornája elhidegült tőle.

Donald Trump roppant bizakodó, ha a politikai jövőjéről van szó.

Pedig a héten az FBI is rászállt: a Szövetségi Nyomozó Iroda emberei átkutatták a floridai rezidenciáját.

Az otthonából 15 doboznyi iratot vittek el a hatóság emberei. Trump szerint ügyészségi túlkapás történt és rögtön megnyugtatta a híveit azzal, hogy utalt rá: 2024-ben indulni fog az elnökválasztáson.

A legfrissebb hír az FBI vizsgálata kapcsán, hogy Trump alkotmányos jogaira hivatkozva megtagadta a válaszadást szerdai ügyészségi meghallgatásán a család vállalkozásának üzleti gyakorlatára vonatkozó vizsgálat keretében. Ezt egyébként Trump tudatta közleményében.

A volt elnököt New York állam főügyésze idézte be. Letitia James közlése szerint vizsgálata azt állapította meg, hogy a Trump családi vállalkozás a hozzá tartozó ingatlanok értékének valóstól eltérő megállapításával jutott anyagi előnyhöz.

Donald Trump a vizsgálatot politikailag motiváltnak nevezte, azzal támasztva alá, hogy a New York-i főügyész a Demokrata Párthoz tartozik.

Sajtójelentések szerint Donald Trump és jogi képviselői szerdán délelőtt érkeztek a New York-i főügyész hivatalához a manhattani Trump toronyházból.

Trump közleményében úgy fogalmazott, azért nem mondott semmit, mert:

amikor az ember családja, vállalkozása, és minden ember a környezetében alaptalan, politikailag motivált boszorkányüldözés célpontjává válik, nincs más választása.

Az Egyesült Államok alkotmányának ötödik módosítása kimondja, hogy senkit sem lehet kötelezni arra, hogy önmagára nézve terhelő vallomást tegyen.

Letitia James főügyész közlése szerint a polgári jog keretében tartott vizsgálata szerint a Trump Organization, amely hoteleket, golfpályákat és egyéb ingatlanokat kezel, felülértékelte azok eszközértékét a minél kedvezőbb bérleti díjak érdekében, miközben az adózáskor, - az adókedvezmény érdekében - ugyanazon ingatlanokat alulértékelte. Donald Trump tagadja, hogy rosszhiszeműen járt volna el.

A meghallgatás után sem a főügyész szóvivője, sem Trump ügyvédje nem kommentálta a történteket.

Az mindenesetre valóban érdekesnek tűnik, hogy minél közelebbi az időpont, hogy Trump bejelentse az elnökségért való indulást, annál több vizsgálat indul ellene.

A New York-i meghallgatás két nappal követte a Donald Trump floridai otthonában tartott FBI-házkutatást, ami a hírek szerint az elnöki hivatali idejéből származó minősített iratokra irányult, kedden pedig a washingtoni kerületi fellebbezési bíróság mondta ki, hogy a képviselőház demokrata vezetésű költségvetési bizottsága megkaphatja Trump 2015-2020 közötti adóbevallásait.

Nem segít azonban neki, hogy korábban számos barátot elvesztett a konzervatív oldalon is.

Az utóbbi időben a Fox News csatorna is hátat fordított neki.

Már pedig Amerikában ritka az olyan sajtótermék, amelynek akkora véleményformáló ereje lenne, mint a 87 millió háztartásban elérhető Fox News-nak. Átlagosan háromszor annyi nézőjük van, mint a CNN-nek. Amerikában a kábelcsatornák közül többen nézik a Fox-ot, mint bármelyik másik adót. A hírcsatornák sorában több mint 20 éve a legnépszerűbbek.

Főleg a konzervatívok szeretik: a republikánusoknak úgy a fele legalább heti egyszer be szokta kapcsolni.

A Fox News és Trump sokáig kifejezetten jó viszonyban voltak. A volt elnök a regnálása alatt gyakorlatilag szinte akkor ment be az adóhoz, amikor csak akart. Trump napjainak nagy részét eleve a csatorna nézése tette ki. Az egykori államfő csak 2019-ben a Fox közösségi oldalain 657-szer reagált az adó bejegyzéseire.

A Fox azonban elhidegült Trumptól. Most már több mint 100 napja nem hívták be.

Az egyik friss beszédét még szóra se méltatták. Viszont a lehetséges kihívóit egyre többször kapják mikrofonvégre. Trump egyik legnagyobb republikánus ellenfelét a floridai kormányzót Ron DeSantis-t rendszeresen meginterjúvolják.

A Washington Post meg is írta: a TV-adó elkezdte maga mögött hagyni Trumpot. A Fox News egyébként Rupert Murdoch médiabirodalmához tartozik, akár csak a New York Post és a Wall Street Journal. Ezutóbbi két újság most júliusban szerkesztőségi cikkben taglalta, hogy Trump nem érdemli meg, hogy újra elnök legyen.

A kenyértörés egyik oka az lehet, hogy a 2020-as választások lebonyolítását segítő Dominion vállalat beperelte a Foxot.

A vád szerint törvénysértést követtek el, amikor hagyták, hogy Trump kritikátlanul terjeszthesse a hazugságait a voksolások körüli csalásokról. A per tétje 1,6 milliárd dollár.

Az eljárás miatt Rupert Murdoch valószínűleg nem akarja, hogy Trump újra csalásról beszéljen az adóján, ezért inkább nem ad neki teret.

A volt elnöknek láthatóan nem tetszenek a fejlemények. Szóvá is tette, hogy a Fox csatorna igazságtalan volt vele, amikor kiemelte, hogy az egyik támogatóinak tartott rendezvényen a résztvevők jelentős része egy felmérés alapján valójában annyira nem is kedvelte Trumpot.

Nehéz helyzetbe hozhatja a volt elnököt, ha a konzervatív sajtó elfordul tőle. Azóta, hogy a nagy közösségi oldalakról száműzték, eleve egyre nehezebben tudja eljuttatni az üzeneteit a nyilvánossághoz.

Ugyanakkor médiaelemzők arra is rámutatnak: hiába hidegült el a Fox News Trumptól, továbbra is sokat beszélnek róla, és nyíltan nem kritizálják.