Újabb menekülthullám jöhet hamarosan Magyarországra

Elemzések2022. ápr. 13.D.J.

Azoknak az ukrán menekülteknek a köre, akik hosszútávon is Magyarországon maradhatnak akár több tízezret is kitehet.

Úgy másfél hónappal azután, hogy kitört az ukrán háború, keletről naponta körülbelül 10 ezer menekült érkezik hozzánk. Közel a felük Románián keresztül. Csak múlt vasárnap több mint ezer ukránnak állított ki a rendőrség olyan ideiglenes tartózkodási engedélyt, amely 30 napig érvényes.

A Máltai Szeretetszolgálatnál a növekedés.hu-nak elmondták, hogy a beregsurányi határátkelőnél érezhetően csökkent a hozzánk érkező ukránok száma.

Naponta úgy negyed annyi új rászorulót fogadnak, mint a háború első egy hónapjában.

Újabb hullámok jöhetnek

Ám könnyen előfordulhat, hogy idővel a menekülteknek egy újabb hulláma fog megindulni az Európai Unió felé. Jelenleg ugyanis egyes becslések szerint Nyugat-Ukrajnában, ahol egyelőre béke van, körülbelül 80-100 ezer menekült tartózkodhat. Olyan családokról van szó, amelyek az ország belső részeiben éltek, amíg a harcok ki nem kergették őket az otthonukból.

Jelenleg roppant spártai körülmények között élnek.

Jó részük közösségi szállásokon, tornatermekben, iskolákban tartózkodik, de nyilván ezaz állapot nem tartható fent sokáig. A tornatermekben például van, hogy nyolcvanan vagy akár kétszázan is össze vannak zsúfolva egyetlen légtérben. Ha a háború tovább folyik és nem tudnak hazatérni, akkor valószínű, hogy pár hét után el fogják hagyni az országot.

De mégha holnap be is állna a béke, akkor is kérdéses lenne, hogy mikor és hogyan tudna újraindulni az ukrán gazdaság. A hozzánk menekült ukrán családok egy része hosszútávon is nálunk fog maradni. Még úgyis, hogy a túlnyomó részük tovább utazott Nyugat-Európába vagy valamelyik közeli régiós országba.

Csak Székesfehérvár környékén több mint ezer ukrán vendégmunkás dolgozik. Lehet rá számítani, hogy sok dolgozó családja most át fog költözni Magyarországra.

A Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője Romhányi Tamás a növekedés.hu-nak elmondta: az egyik fő feladatuk az, hogy segítsék azokat az ukrán családokat, akik itt maradtak. Rengeteg a tennivaló: a menekültek be kell tagozódjanak az orvosi ellátásba, a gyerekeket iskolába, óvodába kell járatni, közben munkát is kell találni úgy hogy nem beszélik a nyelvet.

Magyarországon több ezer ukrajnai vendégmunkás dolgozik, ők jellemzően munkásszállón laknak.

Ha a családjuk utánuk jön, a lakhatásukat is meg kell oldani. A Máltai Szeretetszolgálat pár tucat családdal áll jelenleg kapcsolatban, de az érintettek köre országos szinten akár a több tízezret is elérheti. A Szeretetszolgálatnál elárulták, hogy sokszor cégek is megkeresik őket, mivel szeretnék tudni, hogy az ukrán dolgozóiknak a családján miként tudnak segíteni most hogy Magyarországra jöttek.

Még most is nagy az adakozó kedv

A Máltai Szeretetszolgálat március közepe óta átlagosan napi öt tonna élelmiszert juttat Ukrajnába. A magánszemélyektől és a cégektől pedig múlt hétig 377 millió forint adományt gyűjtöttek össze. Ahogy korábban írtuk: eleve az a leghasznosabb, ha pénzadományt ajánlunk fel a menekülteknek.

A nagy katasztrófáknál az a tapasztalat, hogy először rengeteg felajánlás érkezik, de egy idő után alább hagy a lelkesedés. Most viszont láthatóan egy speciális helyzetről van szó: több mint egy hónapon át valósággal özönlöttek a hozzájárulások a Máltaiakhoz és még most is, hogy az ukrán háború kezd kikopni a híradásokból, csak egy kisebb visszaesést látnak.