Lehet orosz oligarchák luxusvilláiból menekültszálló?

Hírek2022. márc. 27.B.L.

A szankciók által sújtott orosz gazdasági elit luxusvillái kézenfekvő lehetőségként kínálnának ukrán menekültek elszállásolására. Kérdés, ennek milyen támadhatatlan és igazolható jogalapja lehet. Erről zajlanak most Németországban parázs jogi viták.

Jelenleg több mint 860 orosz személy szerepel az EU szankciós listáján az orosz-ukrán háború miatt, és a szankciók érvénybe lépése óta többek között a brit, a francia, az olasz és a spanyol kormány is lefoglalt ingatlanokat és vagyontárgyakat, amelyek a listán szereplő személyek tulajdonában vannak. Türingia baloldali miniszterelnöke, Bodo Ramelow pedig nemrég még azt is felvetette, hogy a ,,Sea Watch” vízi mentői ezekkel a luxushajókkal szállíthatnák partra az ukrán menekülteket.

London polgármestere, Sadiq Khan pedig arról nyilatkozott, hogy az oligarchák immár ,,befagyasztott” villáiban lehetne szállásolni az ide érkező ukránokat - írja a Frakfurter Allgemeine Zeitung, amely a kisajátítások németországi jogi megítélését, és jogi alapját járta körbe.

A németeknél ez nem megy ilyen egyszerűen

A Német Szövetségi Nyomozóiroda (BKA) létrehozta az ,,Ukrajna” fedőnevű nyomozócsoportját, fő feladatuk, hogy szakértelmet nyújtson a pénzmosás elleni nyomozásokban, hogy az EU-s szankciókat végre lehessen hajtani. Németország ugyanis eddig nem jeleskedett a retorziók keresztülvitelében: az orosz oligarchák listázott vagyonának sorsával kapcsolatban egyelőre tanácstalanság uralkodik. - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Több politikus szerint ugyanis hiányoznak olyan törvényi jogosultságok, amelyek lehetővé teszik a lefoglalás jogszerűségét bizonyító információk megszerzését, illetve olyan tárgyak, adathordozók zár alá vételét, melyre akkor is van lehetőség van, ha még csak a bűntett gyanúja áll fenn.

A szankciók alá eső vagyontárgyak esetében a vételár legális eredetének bizonyítása a kulcskérdés, ha a vagyonelem eredete nem igazolható, akkor kerülhet csak sor a lefoglalásra.

Kisajátítás jogalap nélkül?

Az uniós szankciók esetében első lépésként a megnevezett személyek vagyonát befagyasztják, ami azt jelenti, hogy például nem adhatják el jachtjaikat és ingatlanjaikat, azonban továbbra is lakhatnak villájukban, és élvezhetik luxushajóik kényelmét – azaz megszokott, kényelmes életvitelükben nem akadályozzák őket.

A vagyonelemek átruházása, bérbe adása azonban egy másik kérdés.

Christian Tietje nemzetközi gazdaságjogi professzor egyelőre nem lát esélyt arra, hogy az oligarchák villáit és jachtjait a menekültek rendelkezésére bocsássák, mert hiányzik erre a jogalap.

A cikk emlékeztet arra, hogy az 2015-ös menekültáradat miatt Berlin több kereskedelmi ingatlant is kisajátított átmenetileg a menekültek elszállásolására, a hajléktalanság veszélyére hivatkozva.

A német alkotmányban azonban nem szerepel a "költői igazságszolgáltatásnak", ahogyan azt Khan polgármester Londonban szeretné elérni - húzza alá a lap.