Újabb város kerülhetett orosz kézre - vadászni fognak a nyugati fegyverekre

Elemzések2022. júl. 20.Dajkó Ferenc Dániel

Óriási károkat okoztak az orosz tüzérségi és légi támadások Ukrajnának a tegnapi nap folyamán. Bakhmut térségében kisebb sikert értek el az oroszok. A szakadároknak ellenben nem sikerült kitörniük Donyeck városából. Összefoglaltuk mi történt tegnap az ukrajnai háborúban.

Fontos területet szerezhettek meg az oroszok

Meglepő hírek érkeztek a tegnapi nap folyamán az ukrajnai háborúból. Ukrán hírforrásoktól származó információk alapján az orosz erők újabb területek felett szerezték meg az irányítást Donyeck megyében Pokrovske térségében. Fontos kiemelni, hogy jelenleg nem lehet tudni teljes biztonsággal, hogy igazak-e a hírek, illetve amennyiben igazak, az sem tisztázott, hogy mekkora területekről is van szó. Annyit viszont ki kell hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha valódinak bizonyulnak ezek a hírek, akkor az azt jelenti, hogy az oroszok mind Bakhmut, mind pedig Soledar elfoglalása irányába újabb lépést tettek, mivel Pokrovske épp a fenti két település között található.

Visszaverték a támadást

Szintén az ukrán féltől érkezett a hír, hogy sikeresen visszavertek az ukrán fegyveres erők egy támadást Donyeck várostól északra Avdiivka térségében. Az orosz erők ezen a fronton is megpróbáltak előre törni, de több napos csata után az ukrán haderő meghátrálásra kényszerítette őket. Fontos kiemelni, hogy itt valószínűleg nem a reguláris orosz hadsereg csapott össze az ukránokkal, hanem a szakadár Donyecki Népköztársaság csapatai próbálkozhattak áttörni az ukrán vonalakat.

Áll a front

A frontvonal többi szakaszán ellenben úgy tűnik nem történt komolyabb elmozdulás. Szlavjanszktól kissé északra teljesen egy helyben állnak az oroszok, ám ott még nincs is teljesen az ellenőrzésük alatt a terület, ahol jelenleg tartózkodnak, így valószínűleg a helyzet stabilizálásán dolgoznak. Szeverszk esetében pedig még zajlanak a harcok. Itt bármikor megtörténhet az áttörés és végleg orosz kézre kerülhet Szeverszk.

Sikeres az orosz tüzérség

Eközben folyamatosak a rakétatámadások és a tüzérségi támadások.

Ukrajna a nyugatról kapott eszközöktől azt reméli, hogy stabilizálni tudja a helyzetét. Legutóbb azonban Szergej Sojgu parancsot adott rá az orosz különleges erőknek, hogy mindent tegyenek meg a nyugati fegyverek megsemmisítése érdekében. Oroszország egyébként a hírek szerint külön alakulatokat fog bevetni annak érdekében, hogy levadásszák a nyugati fegyvereket. A HIMARS rakéta sorozatvetők jelentik számukra az elsődleges célpontot.

Az orosz haderő viszont tegnap is komoly csapásokat mért Ukrajnára, legyen szó akár légitámadásról, rakéta támadásról, vagy éppen tüzérségi támadásról. Így az oroszok csapást mértek 197 ukrán élőerő és fegyver csoportosulásra, hét vezetési pontra és öt lőszerraktárra, amelyek között nyugati fegyverek tárolására szolgáló is volt. Emellett kilőttek négy ukrán rakéta sorozatvetőt, 13 D20-as ágyútarackot és 10 darab D30-as tüzérségi agyút, az orosz légvédelem pedig kilőtt egy ukrán Mi-24-es helikoptert, négy drónt, négy Tocska – U-t és öt Uragan rakétát.