Évről évre nagyobb medencét veszünk - Mi lesz most a rezsi emelkedésével?

Elemzések2022. júl. 20.Kovács Dániel, Szabó Anna

Háború és válság ide vagy oda, idén is jól pörög a kerti medencék piaca, sőt a trendek azt mutatják, egyre nagyobb medencéket választanak a vásárlók. Utánajártunk, milyen típusokra mutatkozik a legnagyobb igény, mennyi megrendeléssel küzdenek nyáron a medence szakemberek, hogyan hat az árakra a drága euró, és mennyivel dobja meg az üzemeltetés költségét a rezsicsökkentés korlátozása.

Az idei nyár sem szűkölködik forró napokban, amelyeket legjobb a strandon átvészelni, de hosszú ideje gyarapszik azok száma is, akik a zsúfoltságot vagy a drága belépőket megelégelve inkább az otthoni medence kényelmét választja. Ez derül ki a REGIO JÁTÉK július elején közreadott kutatásából is. A játékforgalmazó cég adatai szerint

nyáron a vásárlók a vízi játékok mellett egyre gyakrabban választanak valamilyen medencét is, méghozzá  évről-évre egyre nagyobb méretben.

- Általánosságban elmondható, hogy a medencevásárlás és medenceépítés az elmúlt években komoly fejlődésnek indult. A tendencia már a Covid előtt elkezdődött, de a „ maradj otthon” időszak az igényeket tovább növelte - mondja a Növekedés.hu-nak Szöllősy György.

Az egyik legnagyobb hazai medenceforgalmazó, az Aqualing Kft kereskedelmi igazgatója ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy a jelenlegi helyzetben a növekedés dinamikája lassult, kivitelezők jelzik, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően van még szabad kapacitásuk az idei év második felére.

- A fémpalástos és csővázas medencékre van idén a legtöbb igény - tudjuk meg a medencék beépítésével és összeszerelésével is foglalkozó Triton Services Kft. szakembereitől. Már ebben az árkategóriában is vannak egészen extrém méretek, akár hét méteres hosszúságút is lehet találni, és meglepő módon egyre többen igénylik a csővázas medencék összerakását is. A fémpalástos medencéket pedig a döntő többség szereti a profikra bízni.

Májustól júliusig tart a medenceépítés főszezonja, a Triton Services munkatársai ebben az időszakban átlagosan napi két medencét raknak össze.

A medenceépítő szalemberektől azt is megtudjuk, hogy a kerti medencékhez tartozó vízforgató berendezések általában nem fogyasztanak horror mennyiségű áramot,

egy 85 wattos berendezés például tíz órás működés során sem eszik meg egy kilowattot, így ezzel még nem fogjuk átugrani az egyébként szűkre szabott, 210 kWh-s limitet.

A medencefűtés az már más lapra tartozik, aki nem akarja kivárni, amíg a napfény természetes úton felmelegíti a vizet, vagy nem éri be a különböző napenergiát hasznosító megoldásokkal, annak mostantól mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis a fűtésre szolgáló hőszivattyús rendszerek típustól és teljesítménytől függően óránként akár másfél kilowatt áramot is elfogyasztanak, ehhez képest viszont csak egy fokkal emelik a víz hőmérsékletét. Ez a szakemberek szerint azt is jelenti, hogy

egy izmosabb medencefűtő berendezés 130 órás üzemidő alatt egymaga is  összehozza az átlagfogyasztást.

Ha pedig a medence tulajdonosa más áramfogyasztót is használ a házban, akkor garantáltan fizetheti augusztustól a piaci árat, ami jelen sorok írásakor kilowattóránként 242 Forint.

A kész medencéket viszik, mint a cukrot

- A kész medencék továbbra is nagyon népszerűek. Köszönhető ez a  könnyű-, rövid átfutási idejű telepítésnek. Ezek földfeletti medencék, melyek egyes típusai akár részlegesen- vagy teljesen földbe süllyeszthetőek. A családi medencék esetében a kör- és ovális modellek egyaránt keresettek. - válaszol Szöllősy György arra a kérdésünkre, hogy milyen értékű, minőségű, formájú medencékre van a legnagyobb kereslet.

A vásárlások alapjául az igények mellett a telek adottságok szolgálnak. Medence vásárlás előtt fontos még megtervezni a funkciót is. Nem mindegy a gépészet- és a medencetípus kiválasztásánál, hogy ki- és mire fogja igénybe venni a medencét.

Egy nyugdíjas párnak az unokák szórakoztatására vásárolt medence más terheléssel fog működni, mintha csak a maguk számára szeretnének medencét vásárolni.

Néhány éve érkezett hazánkba és azóta népszerű lett a rusztikus kinézetű fa medence, melyet föld feletti telepítésre ajánlunk elsősorban - fűzi hozzá a kereskedelmi vezető.

Ezek komplett szettben homokszűrős gépészettel, létrával kerülnek forgalomba.

Modern kertek dísze lehet a szintén föld felett ajánlott kompozit medence, antracit színű oldal paneleivel és szürke belső burkolatával. A felsorolásból nem maradhatnak ki a legegyszerűbb medence családot képviselő puhafalú modellek sem. Ezek csővázas- vagy felfújható pereműek. Forró, kánikulai napon ezek a medencék akár néhány óra alatt felállíthatóak és hűsölési lehetőséget biztosítanak az egész családnak.nem csak a kertes családi házakban hódítanak a medencék. Nemzetközi viszonylatban az elmúlt években megfigyelhettük az új építésű lakóparkokban medence, illetve medencék kivitelezését, és egyéb kényelmi szolgáltatások fejlesztését.

De nem csak a kertes családi házakban hódítanak a medencék. Nemzetközi viszonylatban az elmúlt években megfigyelhettük az új építésű lakóparkokban medence, illetve medencék kivitelezését, és egyéb kényelmi szolgáltatások fejlesztését.

- Tapasztalataink alapján nincs ez másként hazánkban sem, partnereink között a medenceépítők mellett, egyre több az általános építési vállalkozás. Cégünk sikerrel forgalmazza a Pontaqua Tierra panel rendszerű medencéket. Költséghatékony és persze gyors építési lehetőséget kínálva a kivitelezőknek - mondja a kereskedelmi igazgató.

A világ minden problémája érinti a medencéseket

Tekintettel arra, hogy a medencék import termékek, így az USD és az EUR árfolyam és a szállítási költség jelentősen befolyásolja a magyarországi árakat.

Ehhez jöttek hozzá a gyártók áremelései, az alapanyagok fa, műanyag, fém, stb. világpiaci árainak növekedése eredményeként.

- Elmondható, hogy e kettős hatás 20-40% kal emelte a medencék és kiegészítő termékek fogyasztói árait, ugyanakkor a negatív gazdasági előrejelzések és a magas készletek a raktárakban  jelentős akciózásra kényszerítik a kereskedőket - húzza alá Szöllősy György.

Eközben az alkatrészhiány is felütötte a fejét, egyre nagyobb gondot okoz a gyártók számára a beszállítói láncban tapasztalható termelés kiesés vagy nyersanyaghiány. Ezért a pótalkatrészeket sok esetben visszatartják új termék előállításához. Van olyan gyártó aki teljesen megszüntette az alkatrészek forgalmazását. Csak és kizárólag a garanciális ügyek fedezésére biztosít alkatrészt. Mások a jelentős kereslet dacára sem optimisták, friss hír, hogy a Wellis Magyarország Zrt. dabasi üzemében leépítik a medencegyártás egy részét, ezért az ott dolgozó 950 munkavállalójából 300-tól megválnak, elsősorban az orosz-ukrán háború kitörése, az energiaválság és a globális gazdasági nehézségek miatt.

Mennyibe is kerül pontosan egy medence?

Egy kész medencét már pár tízezer Forintért lehet nálunk vásárolni. A széles szortimentben attól függően, hogy miből áll a medence szerkezet minden pénztárcához tudunk biztosítani medencét - mutat rá a cégvezető.

A legolcsóbb puhafalú medencénk ára bruttó 13.000.- Ft, míg a legdrágább akár süllyeszthető kompozit kész medencénk bruttó 3.800.000 Forintba kerülnek.

Kiegészítőként a víz fűtésére hőszivattyút, takarításhoz automata porszívót, vízkezeléshez automata vegyszeradagolót, de sós vizű medence vízkezeléséhez sóbontót is  vásárolhatunk. Így kínálatunkban a legdrágább, minden kényelmi funkcióval ellátott medence ára elérheti az 5 millió Ft ot.

Igaz ebben már egy nagyobb család is kényelmesen úszhat, vagy szórakozhat, hiszen ennek a különleges kompozit medencének a hossza 6,6m, szélessége 3,8m a víz mélysége pedig 1,4m.

Persze egy medencét nem elég csak megvásárolni, ha tiszta vízben akar az ember pancsolni, azt karban is kell tartani. Noha ennek költségei nagyban függnek attól, hogy mekkora és milyen típusú medencét választunk, illetve milyen rendszerességgel végezzük a karbantartást, de iparági becslések szerint ennek átlagos költsége havi 30.000-55.000 Forint között mozog a nyári időszakban.

Ha pedig a medence esedékes nagytakarítását szakemberre bízzuk, a mestereket közvetítő Qjob.hu számításai szerint  alkalmanként  átlagosan 22.000 Forint munkadíjjal kell számolni.