Utálja egymást a két milliárdos, a Tesla és az Amazon tulajdonosa

Elemzések2020. jún. 21.D.J.

Elon Musk és Jeff Bezos alapvetően az űripari cégeik miatt kaptak össze. A rivalizálásuk már hosszú évek óta tart.

Amikor a hónap elején kiderült, hogy az Amazon nem akar felvenni a kínálatába egy könyvet a koronavírusról, Elon Musk keményen nekiment az áruháznak. A Tesla vezér elég karcosan fogalmazott.

„Ez őrület Bezos. Itt az idő feldarabolni az Amazont. A monopóliumok rosszak!”

– írta ki Twitterre Musk. Tőle ez a stílus egyáltalán nem szokatlan. A Tesla vezetője egyébként is szeret úgy viselkedni, mintha egy menedzserbe oltott popsztár lenne. A kapcsolata Bezossal pedig már jó ideje ellenséges. Hogy miért?

Nos, a két milliárdos ismertsége még viszonylag rég kezdődött. Először 2004-ben találkoztak egy baráti vacsora mellett. Akkor még egészen más idők jártak. Könnyen szót értettek, hisz hasonlóak voltak az álmaik. Az Amazon webáruház tulajdonosa, Jeff Bezos akkoriban abban bízott, hogy az emberiség idővel olyan űrbázisokat épít majd, amelyekben a Földet idéző környezetben óriási tömegek fognak élni. A világegyetem meghódítása Muskot is kifejezetten érdekelte.

De ő főleg a Mars kolonizálásában látta a jövőt.

Ami közös volt bennük, hogy az álmodozásnál egy kicsit már mindketten tovább léptek. Bezos még 2000-ben hozta létre az űripari cégét a Blue Origint, míg Musk a sajátját a SpaceX-et 2002-ben alapította meg. De ekkor még mindkét társaság kezdetleges állapotban volt. Egyikük se küldött még rakétákat az űrbe. Bár a 2004-es beszélgetés még kellemes hangulatban zajlott, utólag Musk a találkozóra már nem jó szívvel emlékszik vissza. Ahogy később fogalmazott:

„Mindent megtettem, hogy jó tanácsokkal lássam el, de a javaslataim túlnyomó részét semmibe vette”.

A viszály kettejük közt igazán 2013-ban lángolt fel. Ez volt azaz év, amikor a NASA úgy döntött, hogy eladja a Kennedy Űrközpont egyik indítóállványát. A kormányzati ügynökségnek már nem volt rá szüksége, mivel 2011-ben leállították az űrsikló programjukat. A létesítményt mind a SpaceX, mind a Blue Origin magának akarta. Amikor már látszott, hogy Musk cége áll nyerésre, Bezos a kormányzatnál kezdett el tiltakozni.

De mindhiába: végül a NASA a SpaceX-el kötött szerződést.

A következő csörtére alig egy évet kellett várni. Ezúttal egy szabadalmi eljárás miatt esett egymásnak a két társaság. Bezos cége a Blue Origin azt állította, hogy forradalmi eljárással rukkoltak elő: több alkalommal is használható űrrakétát fejlesztettek ki. Musk, aki épp egy hasonló eljáráson dolgozott, megtámadta a szabadalmi eljárást. Azt állította, hogy Bezosék régi ötletekkel házalnak. Néhány technológia, amelyet a sajátjuknak akarnak elkönyvelni, már 2009-ben megszületett. Végül nagyrészt ezt a csatát is Musk nyerte. Abból a 15 szabadalomból, amelyet Bezos cége benyújtott 13 nem kapott oltalmat.

A céges rivalizálást Musk 2015-től egyre sűrűbben kommentálta a Twitteren.

Miután a Blue Origin büszkén jelentette be, hogy sikeresen tesztelték az újrahasznosítható rakétájukat, Musk gúnyosan gratulált. Majd megjegyezte, hogy ők ennél nagyobban gondolkodnak. Ugyanis szemben a riválissal az ő gépük több mint 100 kilométeres magasságba fog emelkedni. A vetélkedés innentől egyre inkább személyeskedésbe fordult. Egyszer amikor a BBC riportere Muskot Jeff Bezosról kérdezte, a Tesla-vezér gúnyosan annyit mondott: „Jeff kicsoda?”. Az Amazon vezér pedig egy New York-i rendezvényen Musk vágyálmát kritizálta. Arról értekezett, hogy a Mars meghódítása mennyire értelmetlen.

„Barátaim, akik a Marsra akarnak menni: én azt mondom tegyetek nekem egy szívességet és éljetek egy évet a Csomolungma tetején. Majd meglátjuk, hogy mennyire fog tetszeni. Ugyanis ez is egy valóságos paradicsom lesz a Marshoz képest”.  

Bár az üzenetét egyértelműen neki címezte, Muskot mégse nevezte meg. A Tesla-vezér már nem volt ennyire elegáns. Amikor tavaly egy holdi leszálló egységet mutatott be a Blue Origin, Musk közzétett egy retusált képet a bemutatóról, amelyen a jármű nevét a "Blue Moon"-t Blue Balls-ra cserélte, ami magyarul a kangörcsre utal. A provokáló képhez pedig odaírta: "Ne csigázz Jeff!". De a gyerekes élcelődésnél nem állt meg.

Twitteren azt is megjegyezte, hogy szerinte Bezos vágyálma az űrkolóniákról, egyszerüen ostobaság.

Az óriási űrbázisok megalkotása szerinte olyan lenne, mintha az Atlanti-óceán közepén valaki fel akarná építeni az Egyesült Államokat. A viszály a két milliárdos között valószínűleg a jövőben sem fog csitulni. Hisz az űrverseny egyre kiélezettebb. Musk most előnyben van, hisz május végén gyakorlatilag történelmet csinált azzal, hogy kilenc év után először neki hála az USA újra űrhajósokat tudott küldeni a Nemzetközi Űrállomásra. Emellett a SpaceX-nél már előrehaladott állapotban van a Starlink nevű műholdas program is, amelynek a keretében az internet szolgáltatásba is be akarnak szállni. Ambíciónak azonban Bezos sincs híján: ha minden a tervek szerint halad a Blue Origin pár éven belül embert küld a Holdra.