Vagyonokat utaltak haza a külföldi magyarok

Elemzések2019. jún. 7.Növekedés.hu

Tavaly ötször annyi pénzt utaltak Magyarországra külföldről, mint amennyit innen utaltak külföldre. A 4,7 milliárd dolláros lakossági átutalással a harmadik helyen állunk a régióban Lengyelország és Románia után a Világbank összesítése szerint.

4,7 milliárd dollárt (közel 1350 milliárd forintot) utaltak haza tavaly a külföldön élő magyarok – derül ki a Világbank adataiból. Ezzel Magyarország GDP-arányosan a negyedik legtöbb pénzt fogadta a 11 közép- és kelet-európai EU-tagország között.

A GDP-hez mérten az éllovas Horvátország, miután a külföldön élő horvátok közel 3 milliárd dollárt, vagyis a GDP 4,9 százalékának megfelelő összeget utaltak haza.

A második és harmadik helyen pedig Bulgária, valamint Lettország áll a GDP arányában 3,8, illetve 3,7 százalékos hazautalási rátával.

A Világbank minden évben elkészíti felmérését arról, hogy az egyes országokba mennyi pénzt utalnak haza a külföldön dolgozók, illetve az adott országból mennyit pénzt utalnak ki más államokba az ott élő vendégmunkások. Leegyszerűsítve elmondható, hogy a jómódú, fejlett országok esetében a kiutalt pénzek összege nagyobb, mint a beérkező, hazautalt pénzeké, míg a kevésbé jómódú, szegényebb országok esetében a beérkező hazautalások összege meghaladja a kiutalt pénzekét.

Hazánkba tavaly 4,7 milliárd dollárt, vagyis közel 1350 milliárd forintot utaltak haza a külföldön élő magyarok. A Magyarországról történő kiutalások összege pedig 922 millió dollárt tett ki a legfrissebb, 2017-es adat szerint.

A hazautalt összegek abszolút értékét tekintve Magyarország a lista harmadik helyén áll, csak Lengyelország (7,4 milliárd dollár) és Románia (5,2 milliárd dollár) előzi meg a térség EU-tagállamai közül. Érdekesség, hogy

a Magyarországhoz hasonló népességű Csehországba 3,9 milliárd dollárt utaltak haza, ami a GDP 1,6 százalékának felel meg.

A kiutalások abszolút értékében is Magyarország a harmadik helyet foglalja el a régió 11 EU-tagállama között a hazánkból elutalt 922 millió dolláros értékkel. Ennél nagyobb összeget csak Lengyelországból (5,9 milliárd dollár), illetve Csehországból (2 milliárd dollár) utalnak haza az ott élő vendégmunkások.

A GDP arányában számított kiutalások tekintetében Magyarország az ötödik helyet foglalja el 0,7 százalékos értékkel. E tekintetben Lettország áll az élen, ahol a 440 millió dolláros összeg a GDP 1,5 százalékának felel meg.

Összességében meglepőnek tűnhet, hogy Lengyelország esetében a hazautalt 7,4 milliárd mellett az onnan más államokba utalt 5,9 milliárd dollár is igen jelentős összegnek tekinthető, és leginkább a Lengyelországban dolgozó kelet-európai vendégmunkások hazautalásainak köszönhető.

Csehország esetében is a 3,9 milliárd dolláros hazautalt összeg mellett 2 milliárd dolláros kiutalási érték szerepel. Magyarország esetében viszont „csak” 0,9 milliárd dolláros kiutalási tétel szerepel, ebben feltehetően az játszik szerepet, hogy a másik két visegrádi államban több vendégmunkás (zömében ukránok) dolgozik, mint Magyarországon.