Van ahol nagyon meg kell küzdeni a szabad banki széfért

Elemzések2020. okt. 15.HP

Mekkora a széfek iránti kereslet Magyarországon és mennyi széffel rendelkeznek a bankok? Mekkora üresedés tapasztalható a bankfiókokban Budapesten és vidéken? Erről kérdeztük az MKB, az OTP, a K&H és a Takarékbankot.

A bankfiókokban található széfek iránt továbbra is állandó a kereslet. Valamennyi széfben van egy közös dolog. Egyikben sem lehet készpénzt tárolni. Országszerte és Budapesten belül is megfigyelhetők eltérések az egyes bankfiókok kihasználtsága szempontjából. Vannak olyan bankfiókok, ahol majdnem 100 százalékos a kihasználtság és van több olyan is, ahol minimális.

A széfhasználattal kapcsolatos szolgáltatást többségében magánszemélyek veszik igénybe.

MKB Bank

Az MKB Bank országszerte közel 6700 széfrekesz tart fenn. Az MKB teljes széfállományának 36 százaléka bérelt.

A látszólagos alacsony kihasználtság annak is köszönhető, hogy 2019-ben 18 százalékkal növelte a bank a széfrekeszek számát a székházban kialakított széfteremben, melyet a fővárosi túlkereslet indokolt.

A pandémiás időszakban a bérelt széfek száma enyhe, 3 százalékos csökkenést mutatott. Ebből az elmúlt negyedév csökkenése 1 százalék.

Budapesten továbbra is magasabba kereslet, de a Váci utcai székházban található fiókban megnyitott széfterem jelentős kihasználatlan kapacitással bír, így ott biztosan találnak az ügyfelek bérelhető rekeszt.

Veszprémben, Szegeden, Debrecenben és Sopronban is nagyobb a kiadható széfek száma, míg Baján vagy Cegléden legfeljebb egy-egy üres rekeszt találni.

Az MKB Bank szakemberei rávilágítottak, hogy tilos tárolni készpénzt a széfekben, melyeket értéktárgyak, ingóságok, okmányok és egyéb iratok tárolására javasolják.

Takarékbank

A Takarékbank országszerte 58 bankfiókban több mint hatezer széffel rendelkezik. Van olyan fiók, ahol csak néhány darab széf található, van, ahol több mint ezer. Állandó jelleggel van igény a Takarékbank széfszolgáltatására. A széfek iránti kereslet ugyanakkor nem változott érdemben az elmúlt időszakban.

A kihasználtság szempontjából jelentős különbségek figyelhetők meg. Vannak fiókok, ahol majdnem 100 százalékos a kihasználtság és van, ahol minimális. Ilyen szempontból nincs szignifikáns eltérés a budapesti és a vidéki adatok között.

A széfhasználattal kapcsolatos szolgáltatást többségében magánszemélyek veszik igénybe. A Takarékbank Általános Szerződési Feltételei nem adnak lehetőséget arra, hogy készpénzt tároljanak az ügyfelek a széfekben.

OTP Bank

A széfek iránti kereslet változatlanul magas, azonban valamennyi széf szolgáltatással rendelkező OTP bankfiókban található szabad széfrekesz.

A kihasználtságra vonatkozó információkról az OTP Bank nem kívánt nyilatkozni.

K&H Bank

A K&H Bank többezer széffel rendelkezik Magyarországon, melyek iránt a kereslet évek óta állandó. Az elmúlt időszakban nem figyeltek meg üresedési trendet a K&H Bank munkatársai.

A széfhasználók összetétele vegyes, nincs egy általános demográfiai leírás. A K&H Bank széfeiben is tilos készpénzt tartani.