Veszélyben a karácsonyi vásárlási szezon? Meggyengülhet a lakossági fogyasztás

Elemzések2020. okt. 15.Harsányi Péter

A régi és az új hitelmoratórium ugyan segít stabilizálni a lakosság fogyasztását, a járvány második hulláma miatt mégis sokkal visszafogottabb lehet a Karácsony előtti vásárlási szezon. A koronavírus következtében a vendéglátó egységek, a szállodák, a mozik, a színházak és a rendezvényszervező cégek még sokáig szenvedhetnek. A munkanélküliség is átmenetileg megemelkedhet vagy legalábbis magasabb szinten maradhat az elkövetkezendő hónapokban. A háztartások fogyasztása több tényező miatt a korábban gondoltnál visszafogottabban alakulhat.

A kormányzati és jegybanki gazdaságvédelmi intézkedések gyors bevezetésének köszönhetően a lakosság fogyasztása csupán minimálisan esett vissza az első félévben. A háztartások ellenállóságát jelentősen növelte az első hitelmoratórium, ami nagyságrendileg 600 milliárd forintot hagyhat a családoknál. Az MNB becslései szerint ez az éves keresettömeg közel 5 százaléka, melynek durván kétharmadát költheti a lakosság fogyasztásra.

A lakosság fogyasztásának változása éves alapon 2020 első félévében

Forrás: MNB

Karácsonyi vásárlási szezon

Egyre nagyobb a veszélye, hogy a járvány második hulláma a Karácsony előtti vásárlási szezonban tetőzhet, ami óriási veszteség lenne a kiskereskedelmi szektornak. Számos bolt ugyanis az éves forgalmának jelentős részét novemberben és decemberben keresi meg. Az ékszerboltokat különösen nagy veszteség érheti.

A járvány jelenleg a fiatalok körében terjed rohamosan, azonban előbb utóbb az idősebb korosztályokat is elérheti a vírus. Ez pedig akár újabb társadalmi korlátozó intézkedéseket tehet szükségessé, hogy elkerülhetővé váljon a halálozások felfutása.

A kiskereskedelmi és szolgáltatói szegmensek tehát borús hónapok elé néznek. A külföldi turizmus is csak várhatóan 2021 közepe felé kezdhet el éledezni. A tél közeledtével az éttermek és bárok is jelentős forgalomkieséssel számolhatnak, amennyiben tovább folytatódik az esetszámok növekedése. Zárt térben ugyanis vélhetően kevesebben akarnak majd tartózkodni.

Viszonyításképpen a hazai és nemzetközi turizmust kiszolgáló ágazatok súlya eléri a GDP 6-7 százalékát.

Tovább szenvedhetnek emellett a mozik, színházak, szórakozóhelyek és a rendezvényszervező vállalkozások. A sporteseményeket csak limitált nézőszám mellett tartják meg, de jó ideig nem lesz szükség idegenvezetőkre sem.

Az otthonról történő munkavégzés is tovább súlyosbítja számos vendéglátó egység helyzetét, de az irodaházakat üzemeltetők is alacsonyabb kihasználtsággal nézhetnek szembe. A plázákban is kevesebb időt töltünk, ami szintén a forgalom rovására megy.

Válságok idején a lakosság jellemzően elhalasztja az autóvásárlásait. A gépjárműszektor súlya a kapcsolódó ágazatokkal együtt eléri a GDP 4,5-6 százalékát az MNB kalkuláció alapján. A hazai és nemzetközi kereslet visszaesése jelentősen fékezi a szektor teljesítményét.

Elég, ha tízből csak kettő lakos válik óvatosabbá és nem fogyaszt annyit, máris jelentős bevételkiesést szenvedhetnek el a vállalkozások, ami a gazdasági aktivitás és a foglalkoztatottság csökkenésével jár.

Munkaerőpiac

A járvány második hulláma miatt visszafogottabban alakulhat a gazdasági teljesítmény, miközben a munkanélküliség átmenetileg újra megemelkedhet. A rövidített munkaidőt támogató állami intézkedések kifutása és a belföldi nyári turizmus lecsengése is a foglalkoztatottság csökkenését sejteti.

A bizonytalan környezetben a magánberuházások is jóval mérsékeltebben alakulhatnak. Kevesebben akarnak jelenleg kapacitást bővíteni. Csökkenhet továbbá a külföldi működőtőke beáramlás és az ehhez kapcsolt beruházások lendülete is. Ez szintén negatívan hat a foglalkoztatottságra.

Ezzel párhuzamosan az átlagbérek emelkedése is várhatóan lomhább lesz. Az eltűnő munkaerőhiány miatt újra a vállalatok kerülhetnek erősebb alkupozícióba a bértárgyalásoknál.

A fizetőképes kereslet tehát gyengülhet, miközben a óvatossági megfontolásokból többet takaríthatunk meg. Sok esetben nem is lehet megfelelően elkölteni a vírus miatt a megtakarításokat.

Lassul a kilábalás

Augusztusban újra csökkent a hazai kiskereskedelmi szektor forgalma éves alapon. A gyors kilábalást a növekvő esetszámok és a külföldi turisták hiánya érdemben hátráltatja.

Kiskereskedelmi értékesítések éves alapú változása augusztusban, Európai Unió

Forrás: Eurostat

A gazdaság újranyitása ellenére is kevesebbet használtuk az autóinkat, így az üzemanyagtöltő állomások forgalma 4,5 százalékkal zsugorodott. Ez szintén visszahúzta a teljes kiskereskedelmi forgalmat. Ezenfelül a magasabb bázis is hozzájárult az éves alapú enyhe visszaeséshez. Uniós szinten azonban még így is a középmezőnybe tartozunk.

Új hitelmoratórium

Az új hitelmoratóriumban a leginkább veszélyeztetett társadalmi rétegek vehetnek részt 2021 első félévében. A régiós példákból okulva ez a lakossági ügyfelek kevesebb mint 10 százalékát jelenti. Mindez óriási segítség több tízezer családnak, melyek így nem kényszerülnek a fogyasztásuk drasztikus visszafogására vagy az otthonaik eladására.

A lakossági hitelállomány a régiós összevetésben másfelől rendkívül alacsony, a GDP arányában csupán 14 százalék körüli. Bőven van még tere a lakossági hitelállomány egészséges szerkezetű felfutásának, amit az alacsony kamatkörnyezet is támogat. Ilyen irányból tehát idővel támaszt kaphat a fogyasztás. A kérdés inkább az, hogy a következő hónapokban mennyire lesz bátor a lakosság és mennyi hitelt vesz fel.

Összegzés

Az MNB szeptemberi előrejelzései szerint a háztartások fogyasztási kiadása idén 4 és 2,2 százalék közötti értékkel csökkenhet, amit jövőre egy 4,1 és 5,5 százalék közötti növekedés követ.

A fokozódó járványhelyzet miatt a kilátások azonban borúsabbá váltak szeptember óta, számos ágazat tartósan nyomás alatt maradhat. A vállalkozások a pénzügyi tartalékaik felélésével egyre erőteljesebben kénytelenek alkalmazkodni a jelenlegi helyzethez, ami elbocsátásokhoz és a munkanélküliség átmeneti megugrásához vezethet. A fizetőképes kereslet meggyengülhet, így rendkívül jó teljesítmény lenne a háztartások részéről, ha megvalósulnának a fenti előrejelzések.