Egyre több országban korlátozzák az iskolába járást

Elemzések2020. okt. 15.Sz.A.

Sokan reménykedtek abban, hogy nem, vagy csak mérsékelt lesz a koronavírus-járvány második hulláma, mégis az aggályoskodóknak lett igaza, szeptember második felében kapott igazán lábra a fertőzés. Különösen az első hullámot olcsón megúszó kelet-európai országokat érte nagy meglepetés, amikor drasztikusan emelkedni kezdett a fertőzöttek száma.

Ha nem is zárják le olyan szigorúan az országokat a hatóságok, mint az év első felében, azért a nyári lazításokat követően egyre több helyen vezetnek be szigorú szabályokat a betegség terjedésének megakadályozása érdekében.

Olaszország

Olaszországban például Giuseppe Conte miniszterelnök arról beszélt, a lakásból kilépve is használni kell a maszkot, sőt, otthon és a barátok, ismerősök között is tanácsos viselni azt. Az olaszországi szabályok szerint zárt térben március 10. óta kötelező a szájmaszk használata, szabadtéren viszont május 18-ától mostanáig nem kellett viselni.

A kormányfő bejelentése szerint január 31-ig meghosszabbították a járvány miatti veszélyhelyzetet, illetve közölte, a tartományok további szigorításokat vezethetnek be.

Mindezt az magyarázza, hogy az utóbbi egy hét alatt negyvenkét százalékkal ugrott meg a fertőzöttek száma, az intenzív osztályra kerülők száma napi hússzal emelkedik. 

Franciaország

Franciaországban sem jobb a helyzet, ahol Emmanuel Macron francia elnök „további szigorításokat" helyezett kilátásba azon térségekben, ahol a koronavírus-járvány „túl gyorsan terjed", elsősorban az idősek között, miután az egészségügyi ellátórendszer egyre leterheltebb a nagyvárosokban. Eközben az új fertőzöttek napi száma rekordot döntött.

A legtöbb járványgóc jelenleg a nagyvárosokban, azon belül is az egyetemeken alakul ki, ezért a felsőoktatási intézményekben már felére csökkentették a tantermekben és az előadókban egyszerre jelen lévő diákok számát, az esti szórakozás megakadályozása érdekében pedig a múlt héten a déli Marseille-ben és Aix-en-Provence-ban bezárták a vendéglátóhelyeket, keddtől pedig Párizsban sem nyithatnak ki a bárok. Kijárási korlátozásoktól azonban nem kell tartani, a köztársasági elnök szerint most az emberek felelősségteljes viselkedésére számítanak.

Belgium

Az egyre terjedő koronavírus-járvány megfékezésére a belga főváros és a hozzá tartozó régió minden bárjának és kávéházának, rendezvényközpontjának legalább egy hónapra be kell zárnia, emellett múlt csütörtök reggel 7 órától közterületen tilos az alkoholfogyasztás is, miután a betegség terjedésének felgyorsulását mutatták a számok. A megszorító intézkedések az éttermekre és az olyan vendéglátóhelyekre nem vonatkoznak, ahol ülő vendégek számára ételt szolgálnak fel. Az éttermek asztalainál legfeljebb négy ember tartózkodhat zárt- és szabadtéren egyaránt. Az asztalokat egymástól megfelelő távolságban kell elhelyezni.

Az éjszaka is nyitva tartó üzleteknek 22 órakor be kell zárniuk, a piacokon továbbra sem szabad élelmiszert helyben fogyasztásra árusítani, a sporteseményeket a következő hónapban csak zárt ajtók mögött szabad megrendezni.

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnökének tájékoztatása szerint Brüsszelben minden hetedik vírusteszt pozitív eredményt mutat, a fővárosban nincs egyetlen önkormányzat sem, ahol az esetszámok az országos átlag alatt maradnának.

A fővárosi régióban jelenleg 100 ezer lakosra 500 fertőzött jut. A napi új esetszámok tekintetében Brüsszel a második helyen áll az európai fővárosok között, csak Madrid előzi meg, utána pedig Párizs következik.

A belga nemzeti közegészségügyi intézet szerdai tájékoztatása szerint az országban 100 ezer lakosra 246 fertőzött jut, 77 százalékkal több, mint egy hete. Kórházba naponta átlagosan 89 embert szállítanak. A jelenleg kórházban ápolt 952 beteg közül 189-nek kell intenzív ellátást biztosítani. A járvány megjelenése óta a betegségben több mint 10 ezren haltak meg Belgiumban.

A pénteken érvénybe lépő intézkedések értelmében, a lakosoknak háztartásukon kívüli kapcsolataikat 5 főről, 3-ra kell korlátozniuk, a bárokban és éttermekben 4-nél több személy nem ülhet egy asztalhoz. A vendéglátóegységeknek este 11-kor be kell zárniuk, a higiéniai szabályok betartása és a távmunka továbbra is erősen ajánlott.

Spanyolország

Spanyolországban a tartományoktól érkezett jelentések alapján készült összefoglaló szerint a januárban azonosított első eset óta több mint 813 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, múlt péntek óta pedig több mint 23 ezer új esetre derült fény. A halálos áldozatok száma 139-cel emelkedett a múlt hét első három napján, egy hét alatt pedig 366-an hunytak el. A fertőzés eddig 32 225 ember halálát okozta.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján részletezte, hogy jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora a férfiaknál 38, a nőknél 39 év. Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben 15-ról 20 százalékra emelkedett a különösen veszélyeztetett 60 év feletti fertőzöttek aránya. Az országban mintegy 11 ezer koronavírus-fertőzöttet kezelnek kórházban, ami a rendelkezésre álló ágyak számának 9,4 százalékát jelenti. Intenzív ellátásra több mint 1500-an szorulnak, ezzel a kapacitások 18,3 százalékát igénybe véve.

A szaktárca közölte: idén eddig több mint 10 millió PCR-tesztet végeztek el a fertőzések kiszűrésére, ebből 775 ezret szeptember 25-e és október elseje között. A tesztek 10,4 százaléka bizonyult pozitívnak ebben az időszakban.

Csehország

Csehországban minden eddiginél jóval több, 4457 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki múlt kedden, ami majdnem 700-zal nagyobb, mint az eddigi, múlt pénteki rekord. A járvány március eleji felbukkanása óta már több mint 90 ezer igazolt fertőzöttet regisztráltak az országban. Az elvégzett napi tesztek száma 20-25 ezerre emelkedett, a szűrések mintegy 20 százaléka igazolja a fertőzést. A legrosszabb helyzet továbbra is a dél-morvaországi Uherské Hradiste járásban van, ahol százezer lakosra 380 fertőzött jut. Prágában az utóbbi héten javult a járványhelyzet.

Az Európai Unión belül az utóbbi időben Csehországban emelkedik a leggyorsabban a fertőzöttek napi száma. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi két hétben Csehországban százezer lakosra 326,8 igazolt fertőzött esik. A második helyen Spanyolország áll 302,4 fertőzöttel, míg a harmadikon Hollandia 257-tel.

Az országban hétfőtől szükségállapot van érvényben, amely megteremtette a jogi feltételeket a kormányzat hatékonyabb fellépéséhez a járvány ellen. 

A cseh egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn este megjelent kimutatások szerint már több mint 2200 személyt kezeltek a kórházakban, közülük 438 állapota volt súlyos. A kórházban kezeltek száma október elejétől megduplázódott.

A cseh kórházak a hivatalos adatok szerint maximálisan mintegy 33 ezer Covid-19-es beteget tudnak kezelni egyidejűleg. A kormány hétfőn arról is döntött, hogy az állami tartalékalapban lévő mintegy 2500 speciális ágyat is az egészségügy rendelkezésére bocsátják.

A járványnak a hétfő esti kimutatás szerint már 1045 halálos áldozata van. Ez 58-cal több a reggeli hivatalos adatnál. Eddig a napi halálesetek legmagasabb száma 51 volt a múlt pénteken.

Szlovákia

Szlovákiában a koronavírus-járvány további terjedésének megakadályozása érdekében hétfőtől visszavonásig bezárják a középiskolákat és áttérnek a távoktatásra - jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatásügyi miniszter vasárnap.

Szlovákia a múlt héten jelentett vészhelyzetet, most a középiskolák bezárásáról döntöttek. Az általános iskolák összes osztályainak tanulói számára kötelezővé teszik az arcmaszkok viselését oktatás közben.

A tanítás utáni szakköri tevékenységet visszavonásig felfüggesztették. Az óvodák működését nem korlátozzák, de három évnél idősebb gyerekeknél ajánlott a maszkviselés.

Szlovákiában szombaton 1054 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, a tesztek száma kilencezer volt. A halottak száma továbbra is 61. A kórházakban koronavírus-fertőzés miatt 388 személyt kezelnek.

– A szlovákiai járványhelyzet nagyon komoly. Pillanatnyilag a családok jelentik a legkockázatosabb helyet, ahol az emberek megfertőződhetnek – mondta újságíróknak Milan Krajniak, munkaügyi, népjóléti és családi ügyekért felelős miniszter a válságstáb ülése után újság. A miniszter arra célzott, hogy főleg Észak-Szlovákiában a járványhelyzet ellenére számos családi ünnepséget, lakodalmat tartottak az elmúlt hetekben, ami a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedéséhez vezetett. 

Lengyelország

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hétfői sajtóértekezletén az idősebbek védelmét nevezte a lengyel járványkezelési stratégia egyik kiemelt céljának. Utalt a halálozási adatokra, melyek szerint az új típusú koronavírus a 60 évnél, és különösen a 67 évnél idősebb embereket veszélyezteti leginkább. Ezért a csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10 és 12 óra között újból csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak - közölte. 

Felhívta az idősebb nemzedékhez tartozókat, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és biztosította őket afelől, hogy az állami intézmények és a társadalmi szervezetek támogatják őket a hétköznapi problémák megoldásában. Javasolta, hogy a munkáltatók adjanak lehetőséget a távmunkára az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára.

Az iskolák 98 százaléka jelenleg hagyományos formában működik, csak a tanintézmények kis részében volt szükség vegyes, illetve távoktatás bevezetésére, ezért jelenleg nincs szükség a távoktatás általános visszaállítására.

Arról is döntés született, hogy szombattól Lengyelország-szerte újból kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése.

A járvány súlyosságát mutatja, hogy a lengyel egészségügyi tárca szombati közleménye szerint egy nap alatt 5300-zal nőtt a fertőzöttek száma, ami a legmagasabb napi növekmény a járvány kitörése óta. A közel 38 millió lakosú Lengyelországban 39 684 az aktív fertőzöttek száma. A napi halálozási adatok az utóbbi napokban nem növekedtek, hétfőn 53 fertőzött hunyt el, közülük 49 esetében az egészségügyi tárca a halál okaként a vírus okozta Covid-19 és más betegségek együttes meglétét jelölte meg, négyen pedig kifejezetten a Covid-19 miatt hunytak el.