Veszélyesen alacsony a Rajna vízszintje – pár centin múlik a folyó hajózhatósága

Elemzések2022. aug. 10.HP

Szakértők szerint néhány centiméterre vagyunk attól, hogy komoly hajózási zavarok lépjenek fel a Rajnán, avagy Németország legfontosabb vízi áruszállítási csatornáján. Az alacsony vízszint miatt a folyó jelentős részén az áruszállítás a szokásos felére, bizonyos esetekben harmadára esett vissza. A német gazdaság visszaesése és az energiaválság ezáltal még súlyosabb lehet, mely a szoros kereskedelmi kapcsolatok miatt Magyarországra is kihat.

Újabb komoly sokk éri az energiaválsággal küzdő Németországot.

A Németországot átszelő Rajna vízszintje 0,8 méterre esett Kaub-nál.

Az 1288 km hosszú Rajna Svájcban ered és Németországon keresztül az Északi-tengerbe folyik. Kaub település pedig Németország közepe tájékán helyezkedik el, ahol az egyik legalacsonyabb a folyó vízállása.

Az alacsony vízszint miatt a folyó jelentős részén az áruszállítás a szokásos felére, bizonyos esetekben harmadára esett vissza.

A belvízi utakon szállított áruk körülbelül 80 százaléka a Rajnán áramlik, amely így Németország legfontosabb vízi áruszállítási csatornája. A vízszint csökkenése tovább rombolja az amúgy is akadozó ellátási láncokat.

Kevesebb hajó, kevesebb áruval tud a Rajnán közlekedni, ami a szénszállítást, illetve a vegyipari termékek szállítását is nagymértékben akadályozza.

Hajózási társaságok jelentései alapján a Rajna alacsony vízállása miatt a gázolajat, illetve dízelt szállító uszályok a németországi Kaub mellett a kapacitásuk körülbelül 30 százalékát tudják csak használni.

Például a német BASF-nek, avagy a világ legnagyobb vegyipari vállalatának is egyre erőteljesebben akadoznak a teherszállítási folyamatai.

Kilátások

Szakértők szerint néhány centiméterre vagyunk attól, hogy komoly hajózási zavarok lépjenek fel a Rajnán. A friss időjárás előrejelzések szerint megközelítőleg 60-65 százalék az esélye, hogy a rendkívül száraz időjárás az őszi szezonban is fennmarad.

Kereskedelmi kapcsolatok

A német gazdaság visszaesése és az energiaválság ezáltal még súlyosabb lehet, mely kihat egész Európára.

A magyar export közel 30 százaléka Németországba áramlik, míg az Európai Unióval bonyolítjuk a kivitelünk több mint 80 százalékát. Egyre valószínűbb, hogy a német gazdaság recesszióba süllyed, ami Magyarország kilátásait is beárnyékolja.