Évente 20 ezer feletti lakásátadási ütem várható az áfamódosításnak köszönhetően

Elemzések2022. aug. 10.Harsányi Péter

Az 5 százalékos kedvezményes lakásáfa két évvel történő meghosszabbítása hogyan hat az új építésű lakások piacára? Mennyi lakás épülhet évente a kedvezőbb adószabályok tükrében? Mennyi lakást építenek évente a nyugat-európai országokban? Milyen mértékben korlátozza a lakásépítéseket az alapanyag- és munkaerőhiány, illetve a költségek drasztikus emelkedése? Erről kérdeztük Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét.

A KSH által frissen közzétett statisztikák alapján az idei első félévben közel 10 ezer új lakás épült. Ennek alapján arra lehet számítani, hogy 20-22 ezer új lakást adhatnak át az idén – mutatott rá Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kedvezményes 5 százalékos lakásáfa meghosszabbítása abban segíthet leginkább, hogy a fenti lakásépítési volumen nagyobb valószínűséggel fennmaradjon.

A 2016 elejétől 2019 végéig tartó 5 százalékos lakásáfa környezet tanulsága az volt, hogy a lejártát követően érdemben visszaesett az építési kedv.

Az intézkedés meghosszabbítása tehát hozzájárulhat ahhoz, hogy a legalább 20 ezres éves lakásátadási szám megmaradhasson – fejtette ki Balogh László.

Ennél nagyobb volumenben utoljára 2020-ban adtak át új lakásokat. Akkor 28 ezer új lakás készült el.

Megújulás

Ez azonban még mindig elmarad az évi 30-35 ezres lakásátadási számtól, ami ahhoz szükséges, hogy az ingatlanállomány minősége fennmaradjon, illetve ne romoljon.

Magyarországon 4-4,5 millió ingatlan található. Ahhoz, hogy fennmaradjon a lakásállomány minősége, évente 1 százalékos megújulás szükséges, ami megtörténhet új építés vagy lakásfelújítás formájában – mondta el Balogh.

Régiós kitekintő

Magyarországon a megújulási arány, vagyis a megépült lakások száma az összes ingatlanhoz képest 0,4 százalékot tett ki. Ezzel szemben Ausztriában és más nyugat-európai országokban meghaladja az 1 százalékot ez az érték. A megújulási arányszám mellesleg a régiós országokban is 0,6-0,8 százalék, ami közel kétszerese a magyarnak.

Szabályozás

Eddig az volt a szabály, hogy a 2022 végéig építési engedélyt szerzett ingatlanokat 2026 végéig kellett felépíteni és értékesíteni, hogy érvényes legyen rájuk a kedvezményes 5 százalékos lakásáfa.

Az új szabály az 5 százalékos áfa időszakát tolta ki 2024 december 31-ig. Ezt követően két évig már csak azok építhetnek és értékesítenek kedvezményes áfakulcs alkalmazásával, akik idén év végéig építési engedélyt szereztek

Ezzel a kormányzat továbbra is nyitva tartja a kedvezményes lakásáfával történő építkezés lehetőségét, miközben ösztönzi a beruházókat a projektek mielőbbi elkezdésére.

A szabály azért születhetett meg, mert nagy volt a félelem, hogy 2022 után visszaesik az építkezések száma a bizonytalanabb gazdasági környezetben, és aki kicsúszott a határidőből, az már nem is fog tudni építkezni.

Ez tipikusan a kisebb beruházásokra, a családi házakra, ikerházakra és a kisebb társasházakra vonatkozik. Ők lehetnek a nyertesei az új intézkedésnek – mondta el az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az áfa-intézkedés adhat egyfajta támaszt a lakásépítéseknek. Általában az ilyen kihívásokkal teli gazdasági és ingatlanpiaci környezetben a saját célra történő építkezések adják az új projektek gerincét. Ilyenkor ugyanis a nagyobb beruházók jellemzően kivárnak.

Az emelkedő építőanyagárak, hitelkamatok és munkaerőköltségek miatt nem biztos, hogy nagy számban újabb projekteket indítanak a nagyberuházók.

Használtlakás piac

A lakáspiac egésze szempontjából az új lakásépítések visszaesése azért jelentene problémát, mert ha nem épül elegendő új lakás, akkor a nagyobb anyagi mozgástérrel rendelkező új lakást keresők a használt lakáspiacon kezdenek vásárolni. Ez pedig a használt lakások drágulását is magával hozhatta volna – mutatott rá Balogh László.

Erre legutóbb 2014-2015-ben volt példa. Viszonyításképpen az éves tranzakciószám nagyságrendileg egytizedét teszi ki az újépítési lakások értékesítése.