Pengeváltás a Bankszövetség és a gazdaságfejlesztési miniszter között agrármoratórium ügyben

Hírek2022. aug. 10.MTI

A Bankszövetség félrevezető kommunikációt folytat az agrárhitel-moratóriummal kapcsolatban - szögezte le a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében.

Nagy Márton közleménye emlékeztet: a szélsőséges időjárás okozta mezőgazdasági károk miatt a kormány rendkívüli kármentesítő intézkedéseket vezetett be, köztük a hiteltörlesztési moratóriumot az arra rászoruló mezőgazdasági vállalkozások számára. A hitelmoratórium lehetővé teszi, hogy a bajba jutott mezőgazdasági szereplők 2023 év végéig felfüggesszék hiteleik törlesztését, ezáltal csökkentve a szélsőséges időjárási körülmények miatt hirtelen rájuk nehezedő terheket.

A moratóriumot a kormány az arra rászoruló agrárvállalkozások számára tette elérhetővé, így ezen szereplőknek a saját helyzetük mérlegelését követően lehetőségük van eldönteni, hogy kívánnak-e élni a moratórium adta lehetőséggel vagy sem - mutat rá a tárcavezető.

Hozzáteszi:

elvárható, hogy a Magyar Bankszövetség a hitelmoratóriummal kapcsolatos félrevezető, negatív következményeket sugalló kommunikációja helyett segítse a hiteladósokra nehezedő problémák kezelését, és biztosítsa partnerségéről a bajba jutott agrárügyfeleiket.

A bankoknak, ahogy korábban is, így most is lehetőségük van arra, hogy a normál banküzem részeként a szektorban tapasztalt nehézségek miatt maguk dolgozzanak ki egy kockázatkezelési eljárást, hogy az agrárügyfelek ne szembesüljenek azonnali, túlzott hiteltörlesztési terhekkel. Amennyiben a bankok időben eleget tettek volna a szektort érintő problémák banki kezelésének, akkor a hitelmoratórium intézményének felállítására nem lett volna szükség a múltban sem és most sem - olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében.

Mint ismert a Bankszövetség, még kedden délután tette közzé közleményét, melyben felhívják a figyelmet arra, hogy 

A most kihirdetett kormányrendelet - az agrármóratóriumról - a nemzetközi szabályozásokból adódó ügyfélkockázati besorolás romlása miatt  elnehezíti az igénybe vevő ügyfelek jövőbeli hitelezhetőségét, amely pénzügyi szempontból is jelentős kockázatot hordoz.

Arra kérik ügyfeleiket, hogy mindenki keresse fel a bankját, és ott keressenek megoldást.

Erre a közleményre reagált később Nagy Márton, gazdaságfejelesztési miniszter, melyben félrevezetőnek nevezte a Bankszövetség hozzáállását a kérdésben.