Virág Barnabás: számottevő likviditásszűkítés jön a magyar pénzügyi rendszerben

Elemzések2022. szept. 27.Harsányi Péter

A szigorú monetáris kondíciókat tartósan fenntartja az MNB, ami biztosítja az inflációs várakozások mérséklődését és az inflációs cél elérését – mondta el Virág Barnabás. A jegybank alelnöke kifejtette, az MNB a likviditás szűkítésére helyezi a hangsúlyt. Október 1-től számottevő likviditásszűkítés fog bekövetkezni a magyar pénzügyi rendszerben. Az idén 13,5 és 14,5 százalék között lehet az éves átlagos infláció. 2023-ban pedig 11,5 és 14 százalék közötti árdinamikát vár a jegybank.

Az infláció a következő hónapokban még emelkedő pályán halad. A rezsiszabályok változása és az európai rendkívüli aszályhelyzet miatti élelmiszeráremelkedés egyaránt inflációnövelő hatású. Ezek a hatások a monetáris politika hatókörén kívül esnek – mutatott rá Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

2023 elejétől a lassuló külső infláció és a szűkülő belső kereslet árleszorító hatásai egyre markánsabban megjelennek.

Az idén 13,5 és 14,5 százalék között lehet az éves átlagos infláció. 2023-ban pedig 11,5 és 14 százalék közötti árdinamikát vár a jegybank. Ezzel lényegében megemelte az MNB a június inflációs előrejelzéseit.

2024-ben első felében tér vissza a fogyasztói árindex a 2 – 4 százalék közötti célsávba.

GDP

A gazdasági növekedési kilátások a világban romlottak. Ennek megfelelően a hazai GDP növekedési prognózisát is lefelé módosította a jegybank.

Az idén 3 - 4 százalékos lehet a GDP növekedés Magyarországon. 2023-ban 0,5 - 1,5 százalékos, 2024-ben 3,5 - 4,5 százalékos gazdasági bővülés következhet – mutatott rá Virág Barnabás.

Kulcsfontosságú a későbbiekben a növekedés képességének megőrzése.

Kockázatok

Az infláció esetében kiegyensúlyozottá váltak a kockázatok. Ugyanakkora felfelé és lefelé mutató inflációs hatások jelentkeznek előretekintve, mind a külső mind a belső környezet esetében.

A GDP növekedést övező kockázatok ugyanakkor egyaránt lefelé mutatnak.

Pénzpolitika

A kamatemelési ciklussal megáll az MNB.

A monetáris szigorítások ugyanakkor folytatódnak annak érdekében, hogy a magas inflációs közeg másodkörös hatásait elkerülje és az inflációs várakozásokat mérsékelje a jegybank.

Kamatkörnyezet

A reálkamatkörnyezet kellően szigorúvá vált Magyarországon. Uniós szinten hazánk egyike azon országoknak, ahol előretekintve pozitív reálkamatokat lehet majd elérni.

Eddig az inflációs kockázatok felfelé mutattak, melyek azonban kiegyensúlyozottá váltak.

Az uniós megállapodás terén is pozitív megállapodás várható.

A monetáris transzmisszió mind az FX swap piacon mind az állampapírpiacon érdemben javult az elmúlt időszakban.

E négy tényezőnek köszönhetően az MNB le tudta zárni a kamatemelési ciklusát – tette hozzá Virág Barnabás.

A kamatszint fenntartása mellett ugyanakkor tovább szűkíti a jegybank a bankrendszer likviditását. Ez a folyamat október 1-től elindul. Számottevő likviditásszűkítés fog bekövetkezni a magyar pénzügyi rendszerben – fejtette ki Virág Barnabás.

A jegybank célja, hogy az egyhetes betétben lévő likviditás legalább felét más eszközökben kössék le és ilyen módon a likviditást szűküljön. Ennek következtében a legfontosabb részpiacokon a kamatok alkalmazkodni fognak az alapkamat közeghez.