Virág Barnabás: mindent bevet az MNB

Elemzések2022. júl. 12.Harsányi Péter

A délelőtti órákban az euró/forint árfolyam 415 forint közelébe emelkedett. Válaszul az MNB ma rendkívüli, 2 százalékpontos alapkamat emelést hajtott végre. A lépésre az egyhetes betéti kamatlábak múlt csütörtöki 2 százalékpontos emelése után került sor. Ezzel a két kamatláb összeért, mindkettő 9,75 százalékon áll. A jegybank emellett rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Virág Barnabás részvételével. A piac és a háborús infláció láthatóan rákényszeríti a jegybankot a pénzpolitika további szigorítására. A forint erősödéssel reagált az alelnök bejelentéseire.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke a jegybank mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a monetáris politika feladata, hogy a leghatározottabban fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése és az inflációs várakozások mérséklése érdekében.

Hozzátette, az MNB júniusban meghatározott stratégiájával összhangban szükségesnek tartja, hogy az egyhetes betéti kamat emelkedése minél előbb beépüljön az alapkamat-emelési ciklusba.

Ennek megfelelően az alapkamat és az egyhetes betéti kamat szintjének minél gyorsabb összezárása indokolt.

Kamatemelések

A mai napon a jegybank 2 százalékponttal 9,75 százalékra emelte az alapkamatot.

A lépésre az egyhetes betéti kamatlábak múlt csütörtöki 2 százalékpontos emelése után került sor. Ezzel a két kamatláb összeért, mindkettő 9,75 százalékon áll.

Emellett az egynapos betéti kamat 2 százalékponttal 9,25 százalékra, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata szintén 2 százalékponttal 12,25 százalékra nőtt.

A kamatfolyó kiszélesítése megnyitja a teret az újabb kamatemelések előtt.

Az MNB folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész határozottan beavatkozni – mondta el Virág Barnabás.

A jelenlegi környezetben továbbá kiemelten fontos a fiskális és a monetáris politika összhangja. Az egyensúlyi mutatók javulása a monetáris politika hatékonyságát is növeli.

Makrogazdaság

Júniusban tovább emelkedtek az inflációs mutatók. Az infláció éves alapon 11,7 százalék volt, míg a maginfláció 13,8 százalékon alakult.

A vállalati átárazások júniusban is meghaladták a szokásos mértéket. A külső hatások továbbra is gyorsan beépülnek a fogyasztói árakba.

A közelmúltban kialakult pénzpiaci helyzet (többek között az euró/forint árfolyam emelkedése) növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A júniusi kamatdöntés óta tovább erősödtek a felfelé mutató inflációs kockázatok, miközben a másodkörös inflációs hatások kialakulásának kockázata is emelkedett.

Az árdinamika várhatóan az őszi hónapokban tetőzik, majd ezt követően fokozatosan mérséklődik – fejtette ki az MNB alelnöke.

A tetőpont idejére és az ezt követő inflációs pályára az árstop-intézkedések jövőbeli alakulása jelentős hatást gyakorol.

A fogyasztói árindex az idei évben 11 és 12,6 százalék között, 2023-ban pedig 6,8 és 9,2 százalék között alakul. A mutató 2024-től érheti el újra a 3 százalékos jegybanki célt.

Külkereskedelem

Virág Barnabás hangsúlyozta, a külkereskedelmi mérlegünk 10 hónap után májusban ismét többletessé vált.

Alapvetően a következő hónapok fogják jelezni, hogy trendváltás történt-e.

Devizapiac

Az MNB június 8-án megkezdte a devizalikviditást nyújtó swap-eszköz negyedéven belüli alkalmazását egynapos futamidőn, emelve a rövid oldali hozamokat – világított rá Virág Barnabás.

A swaptenderek eredményesek voltak. Az egynapos implikált hozam érdemben emelkedett – tette hozzá.

A jegybank számára kiemelten fontos, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon és minden időszakban az optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak.

Az aktív, rendszeres piaci jelenlét továbbá erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát.

Mindaddig, amíg a piaci helyzet indokolja, az MNB készen áll rendszeresen, megfelelő mennyiségben alkalmazni az eurolikviditást nyújtó swapeszközét.