Elkezdődött a Sárkány éve - de mit jelent ez valójában?

Globál2024. feb. 26.Zoltai Alexandra
A rovat támogatója:

Kínában az idén február 24-én tartott a lampion fesztivállal lezárult a holdújévi időszak. Február 10-én elbúcsúztunk a Nyúltól, de vajon mit ígér a Sárkány éve? - teszi fel a kérdést elemzésében Zoltai Alexandra, az Eurázsia Központ kutatója.

Az idei a Fa Sárkány éve: a sárkány az ötödik állat a kínai csillagjegyek 12 éves ciklusában, a nyúl után és a kígyó előtt. A Sárkány évei közé tartozik például 2024, 2012, 2000, 1988, 1976, 1964 és 1952 is - írja Zoltai Alexandra, az Eurázsia Központ kutatója.

Mint hozzáteszi: a kínai asztrológia szerint a sárkány erőteljes, végtelenül energikus és tele van életerővel, célorientált, de ugyanakkor idealista és romantikus, valamint jó vezető.

Pontosan tudják, kik ők, és a sárkány rendelkezik a legnagyobb önérzettel a 12 kínai állatövi jegy közül.A Sárkány éve jó évnek számít és az emberek sok szerencsére számíthatnak, de fontos megjegyezni, hogy csak akkor, ha kihasználják az állat legfontosabb tulajdonságát, ami pedig nem más mint az együttérzést.

A kínai mitológiában a nyugatival ellentétben a sárkány egy nagyon pozitív állatnak számít, korábban csak a császárok használhatták a sárkány szimbólumot és még ma is nagy becsnek örvend, számos pozitív tulajdonsággal ruházzák fel, mint például a nemesség, a gazdagság és a bölcsesség.

A 12 állatövi jegy közül a sárkány az egyetlen mitikus lény és egyben a legnépszerűbb állatövi jegy is. Sok kínai úgy időzíti a gyermekvállalást, hogy gyermekük a sárkány évében szülessen meg.

Minden évben egy mennyei szár (az öt elem egyike, amely a yin vagy yang kategóriába tartozik) párosul egy földi ággal (a 12 kínai állatövi állat egyike). Az idei év egyesíti a mennyei „Jia” szárat – amely a yang fát jelképezi – és a „Chen” földi ágat, amely a Sárkányt jelképezi. Így 2024 a Fasárkány éve.

Attól függően, hogy az elemek mit képviselnek és hogyan hatnak egymásra, a kínaiak úgy vélik, hogy betekintést nyerhetünk abba, hogy mit tartogathatnak a következő hónapok.

A fa elemet a taoista hagyomány a lét természetes állapotához való visszatérésnek tekinti, ami a sárkány esetében a kedvességhez való visszatérésre utal. A konfuciánus gondolkodás pedig a fát a korlátlan lehetőségek szimbólumaként értelmezi.

A fa elem tehát a sárkány jegyével párosulva egy korlátlan lehetőségekkel rendelkező évet ígérhet a számunkra.Talán ez lehet az az év, amikor a nagy konfliktusokat meg lehet oldani, ha az emberek az empátiára tudnak összpontosítani, a világszerte zajló háborúk befejeződhetnek és egy kicsit nyugodtabb éve lehet az emberiségnek. Mindehhez azonban nagyfokú empátiára lesz szükségünk.