Mennyiben sikertörténet a digitális jegybankpénz Kambodzsában?

Globál2024. ápr. 11.Szakáli Máté
A rovat támogatója:

Jelenleg több mint 130 ország vizsgálja a digitális jegybankpénz (DJBP) bevezetésének lehetőségét. Az ígéretek és a teljesítés közötti egyensúlyhiány, valamint az etikai, adatvédelmi és hatékonysági szempontok előtérbe helyezésének szükségessége azonban jellemzően akadályozza a széles körű elfogadást és a fejlődést. Igaz ez Kambodzsa saját fejlesztésre, a Bakongra is?

Az amerikai dollár a kambodzsaiak mindennapi életének része az 1990-es évek óta. Bár a jelenség biztosít bizonyos előnyöket, mint például az árstabilitás, az alacsonyabb infláció és a más országokkal való könnyebb kereskedelem, ugyanakkor kihívásokat is felvet, például a monetáris politika hatékonyságának és a hazai pénzügyi szektor fejlődésének korlátozása, illetve a külső sokkoknak való kitettség magas szintje formájában.

E kihívások kezelése érdekében a Kambodzsai Nemzeti Bank (KNB) 2020-ban elindított egy digitális valuta kezdeményezést, a Bakongot.

Ez egy ősi khmer templomról elnevezett hibrid rendszer, amely egyesíti egy digitális jegybankpénz és egy blokklánc-alapú fizetési platform jellemzőit. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy olyan digitális pénztárcákat hozzanak létre, amelyekben a helyi valuta, a riel (KHR) és az amerikai dollár egyaránt tárolható.

A Bakong lehetővé teszi a bankszámlával nem rendelkező felhasználók számára is a digitális pénzügyi szolgáltatásokhoz, például megtakarításokhoz, hitelekhez és átutalásokhoz való hozzáférést.

A Bakongot az KNB a Soramitsuval, egy japán blokklánc-technológiai céggel együttműködve fejlesztette ki.

A rendszer egy nyílt forráskódot használó engedélyezett blokkláncon alapul, szavatolva a biztonságot, a magánélet védelmét és a skálázhatóságot. Az KNB a rendszer adminisztrátoraként működik, míg a részt vevő bankok és pénzintézetek fizetési átjáróként működnek. Minden tranzakciót egy blokkláncon rögzítenek, amely több szerveren keresztül replikálódik. Ez biztosítja a tranzakciók átláthatóságát, megváltoztathatatlanságát és nyomon követhetőségét.

A Bakong különösen a COVID-19 járvány idején vált népszerűvé a kambodzsaiak körében. Chea Serey, az KNB kormányzója szerint mára mintegy 10 millió Bakong-számlát nyitottak, ami figyelemre méltó, tekintve, hogy a felhasználók száma ez alapján kambodzsai lakosság 60 százalékának felel meg.

Nem világos azonban, hogy a Bakong milyen hatással lesz az amerikai dollár kambodzsai elterjedtségére, amely olyan tényezők miatt mélyen gyökerezik az országban, mint a közbizalom, a piaci dinamika és az intézményi struktúrák.

A Bakong sikere és egyre szélesebb körű elterjedése mégis hozzájárulhat a dollár dominanciájának fokozatos csökkenéséhez, mivel olyan előnyöket kínál, mint az alacsonyabb tranzakciós költségek, a fokozott pénzügyi befogadás, a megerősített monetáris politika és a helyi valuta népszerűsítése.

A kambodzsai riel (KHR) használatának szorgalmazásával a Bakong kényelmes alternatívát kínál az amerikai dollárral szemben, ösztönözve a helyi valutában történő megtakarításokat és befektetéseket.

A Bakong tehát nem jelenthet közvetlen fenyegetést az amerikai dollár dominanciájára Kambodzsában.

Mindazonáltal az KNB szándékos erőfeszítését jelzi, hogy diverzifikálja pénzügyi környezetét és csökkentse a külföldi valutáktól való függőségét. A Bakong azt is bemutatja, hogy a digitális valuta és a blokklánc technológia felhasználásával milyen lehetőségek rejlenek a pénzügyi rendszer hatékonyságának, inkluzivitásának és rugalmasságának javításában. Ezen szempontokból pedig határozottan sikertörténet.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának kutatója.