Története legnagyobb akvizícióját zárta le a Navigator Investments

Pénzügy2024. ápr. 11.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

2024. áprilisában zárta a BÉT50 vállalatok elit körébe tartozó Julius-Globe Kft. és leányvállalata felvásárlását a NAVIGATOR Investments Nyrt. A tranzakció keretében újabb technológiai vállalat került a cégcsoportba. Több évvel ezelőtt kezdődtek meg egymással az informális egyeztetések az időközben Budapesti Értéktőzsde Xtend platformján jegyzett NAVIGATOR vezetése, valamint a Győrújbaráton működő Julius-Globe tulajdonosai között egy esetleges felvásárlásról. A hosszú tárgyalássorozat végén megszületett a megállapodás: a NAVIGATOR Csoport a felvásárlási tranzakcióval a sajátjánál nagyobb eredménytermelő képességet felmutató, sikeres és elismert vállalatot emel a portfóliójába.

Az 1998-ban alapított Julius-Globe felvásárlása révén a NAVIGATOR a tőzsdére lépéskor közzétett stratégiáját követi. A több mint 10 különböző iparágba szállító, ipari automatizációval, készüléktervezéssel, kivitelezéssel és precíziós CNC megmunkálással, valamint alkatrészgyártással foglalkozó vállalat modern gépparkkal rendelkezik, az 1700 négyzetméter alapterületű üzemében többnyire exportra termel, miközben jelentős hazai megrendelői is vannak a Társaságnak. A NAVIGATOR a tranzakcióval a Knorr-Bremse mellett a jövőben ügyfelei között tudhat olyan jelentős nemzetközi cégeket, mint a SCHAEFFLER csoport, a Bridgestone, a Körber csoport, a Koenig&Bauer csoport vagy a Siemens.

A nyugat-magyarországi vállalkozás kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik, a készüléktervezési- és gyártási projektek során az űriparhoz kapcsolódó megrendelések és referenciák is bekerülnek a NAVIGATOR Csoportba.

A Julius- Globe által gyártott alkatrészek megtalálhatók a RADCUBE (3U CubeSat) és a VIREO (3U CubeSat) műholdakban is. A cég nagy tapasztalattal rendelkezik a high-tech ipar, az energia-, az egészségügy, a csomagoló-, elektronika, nyomda-, élelmiszer- valamint a vasútipar számára történő precíziós CNC forgácsolt alkatrészek gyártásában, illetve autóipari készülékek és gyártósorok tervezésében, kivitelezésében is.

A precíziós, egyedi alkatrészek gyártása során több generáció dolgozik együtt a Társaságnál, így a több évtizedes szakmai tapasztalat és a fiatalos lendület egyszerre van jelen a több, mint 40 fős csapatban. Az újonnan érkező kollégákkal a NAVIGATOR Csoport 2024-től közel 100 kiváló szakembert foglalkoztat.

A Julius-Globe több díjat is magáénak tudhat, a European Business Awards-on 33 000 másik vállalkozással versenyeztek a különféle kategóriákban elnyerhető díjakért, ahol végül két elismerést is elnyert a vállalat. Az Európai Kiválósági Üzleti Díj mellett a Nemzeti Bajnoki Díjat is kiérdemelte a csapat, amely 2017-ben Magyarországot képviselte a díjátadón.

További érdekesség, hogy a tranzakció keretében egy BÉT50-es cég generációváltása történik meg. A Budapesti Értéktőzsde által 2016-ban útjára indított BÉT50 Klub és a hozzá kapcsolódó rendszeres kiadvány, valamint konferencia lényege, hogy a Tőzsde évente bemutatja 50 hazai vállalat sikertörténetét. A kiválasztás egyfajta mérce is – a megismertetett cégek akár kibocsátóként is megállnák a helyüket. A 2017-ben BÉT50-es céggé vált Julius-Globe mostantól a NAVIGATOR Investments Nyrt. leányvállalatként válik közvetetten elérhetővé a BÉT Xtend parkettjén.

A NAVIGATOR Investments történetének eddigi legnagyobb akvizícióját hajtotta végre. A Julius-Globe Kft.-vel együtt a NAVIGATOR Cégcsoport a 2023-as évben várhatóan 4 milliárd Ft árbevételt és 450 millió Ft feletti adózás előtti eredményt ér el. A tranzakció során a NAVIGATOR az optimális tőkeáttétel érdekében euróalapú hitelt is igénybe vett a vételár finanszírozására

– nyilatkozta Pallag Róbert, befektetési és üzletfejlesztési igazgató.

A NAVIGATOR részéről fontos szempontot jelent a portfólióba kerülő ipari- termelőcégek közötti szinergiák kiaknázása. A 2022-ben a cégcsoport tagjává vált Instrum Kft. forgácsolt alkatrészek szálanyagból történő készre gyártásával foglalkozik, amellyel könnyedén tud kapcsolódni a NAVIGATOR legújabb tagvállalatához, a Julius-Globe-hoz. A tagvállalatok képviselői már megkezdték az egyeztetéseket a lehetséges közös projektek kapcsán.

Azon túlmenően, hogy jó üzletnek tartom, a Julius-Globe-ban elsőre megragadott bennünket a precizitás és az ott dolgozók lelkesedése, munkához való hozzáállása. Érdekesség, hogy a vállalkozás egy kis, Győr melletti garázsból indult, azonban mára egy megjelenésében és gépparkjában is modern céggé fejlődött. Külön öröm számomra, hogy bár a fémiparban dolgozunk, a NAVIGATOR csoport menedzsmentje egy újabb hölgy taggal bővül. Jutasi Yvette igazgatósági tag mellé Rácz Erika is csatlakozik, mint a Julius-Globe vezetője

– nyilatkozta Bajtek Gyöngyvér, vezérigazgató.

Régi álmom vált valóra a Julius-Globe felvásárlásával. Most már elárulhatom, hogy ennek a cégnek a felvásárlási lehetősége motivált abban, hogy a NAVIGATOR tőzsdére menjen, így a lebonyolított tőkebevonásokkal a gyors növekedés irányába tudtunk határozott lépéseket tenni. Gyerekként Édesapám gyártóüzemében gyakran megfordultam és azt láttam, hogy a gépek, az ipar egyre szervesebb része a mindennapi életünknek. Napjainkban pedig a robotika és az automatizáció jelenti a sikeres üzleti jövőt számunkra. Befektetői találkozókon többször kerül szóba, hogy miért ipari technológiákba fektetünk? Erre azt tudom mondani, hogy akár az otthonunkban, a munkahelyünkön vagy az utcán közlekedve olyan berendezések, használati tárgyak vesznek körül minket, melyek a Julius-Globe-hoz, az Instrum-hoz és a Trifolium-hoz hasonló gyárak egyre nagyobb mértékben automatizált üzemeiben készülnek.

Mindez Rácz Gyula alapító-tulajdonos és Rácz Erika társtulajdonos több évtizedes munkáját dicséri. Külön köszönöm nekik azt a bizalmat, hogy ránk bízzák a cégüket. Ráadásul a vállalkozás több lábon áll, folyamatosan fejlődik és jelentős beruházások révén is bővült. A Julius-Globe kiemelkedő tudásbázisát kiaknázva folyamatosan erősödő megrendelői diverzifikációval és innovációval jellemezhető. – nyilatkozta Jutasi Zoltán, a NAVIGATOR Investments Nyrt. igazgatóságának elnöke, a NAVIGATOR Csoport alapítója.