1,8 milliárd adag újgenerációs oltóanyagot rendel az Európai Bizottság a Pfizer/BioNTechtől

Hírek2021. ápr. 23.MTI

Ursula von der Leyen bejelentette, hogy a napokban újabb szerződést ír alá a Bizottság a Pfizer és a BioNtech vállalatokkal, összesen 1,8 milliárd dózis oltóanyag 2022-es és 2023-as szállításáról. Ez a vakcina már az új vírusvariációktól is véd. Elárulta, hogy a nehézségek ellenére is az Európai Unió a világ harmadik legjobban átoltott régiója.

Immár harmadjára, újabb szerződést fog kötni az elkövetkező napokban az Európai Bizottság, a Pfizer és a BioNTech gyógyszergyártó vállalatokkal, azonban most először, már az új második generációs oltóanyagot foglyák megrendelni, amelyik már a különböző vírusvariánsokkal szemben is védelmet nyújt. Összesen 1,8 milliárd darab vakcina fog ezáltal az Európai Unióba érkezni 2022-ben és 2023-ban.

Júniusra az európai felnőtt lakosság 70 százalékát be akarják oltani

Mindezt Ursula von der Leyentől tudhattuk meg, aki a belgiumi Pfizer-üzemben tett látogatása során beszélt az unió vakcinastratégiájáról. Kiemelte, hogy annak gerincét továbbra is a Pfizer/BioNTech oltóanyagok képezik, melyek segítségével elérhető az a célkitűzés, hogy július végéig az európai felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák. Hozzátette, hogy az új megállapodás révén már a fiatalok beoltása is megvalósítható.

Eddig 123 millióan kapták meg az oltást az Európai Unióban, ezzel ez a harmadik legátoltottab régió a világon

Elmondta, hogy meghaladta a 150 milliót, a tagállamokba szállított oltóanyagmennyisége és ebből eddig 123 millió ember kaphatta meg a védettséget jelentő oltást. Kihangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy akadtak nehézségek az oltóanyag-ellátás terén, az Európai Unió így is a világ harmadik legjobban átoltott régiójának számít az Egyesült Államok és Kína után, ehhez pedig a Pfizer és a BioNTech vállalatok megbízhatósága és az oltóanyaguk biztonságossága is nagyban hozzájárult.

Megtudhattuk, hogy a Pfizer belgiumi, Puurs városában található gyárában, ahol most az elnökasszony is látogatást tett, eddig egymilliárd adag oltóanyagot állítottak elő, de az Európai Gyógyszerügynökség pénteki ajánlása szerint az üzem kapacitása még további 20 százalékkal növelhető. Kiemelte, hogy Belgium továbbra is elkötelezett a Pfizerrel való együttműködés mellett.

Idén 600 millió adag oltóanyag érkezik az unióba

Az Európai Bizottság még tavaly, november végén kötött szerződést 300 millió adag Pfizer/BioNTech oltóanyag beszerzéséről, aminek alkalmazását 2020. december 21.-én engedélyezte az unióban. A tagországokban az oltások beadása karácsonykor indult el. A Bizottság idén január 8.-án újabb 300 millió adag leszállítására kötött szerződést a két vállalattal, így összesen már 600 millió dózis lesz elérhető ebből a vakcinából az Európai Unióban, 2021 végéig.

A legutóbbi fejlemény, hogy április közepén a szállítások felgyorsításáról egyeztek meg a Pfizer és a BioNTech cégekkel, így a második negyedévben 50 millió adaggal több érkezik a tagországokba, ezt a vakcinamennyiséget eredetileg a negyedik negyedévben szállították volna le.