Berobbantak a szállásfoglalások, erős nyárra számít a szakma

Utazás2021. ápr. 24.Kovács Dániel
A rovat támogatója:

Még nyakunkon a koronavírus harmadik hulláma, de már tele vannak a hirdetések jobbnál jobb utazási ajánlatokkal. Pörögnek az olcsó hosszú hétvégék, de kínálják már a nyári élményeket is. De érdemes már most a nyaralást tervezni, mikor még minden bizonytalan? Ágazati szereplőket faggattunk arról, milyen feltételek mellett foglalhatunk, mik lesznek az idei trendek, és hogy alakulnak a szálláshelyek árai.

A koronavírus előtt a nyári szezon és az évközi hosszú hétvégék egyértelműen kiemelt időszakok voltak, ezeket már hónapokra előre lefoglalták, akik biztosra akartak menni. A járvány miatt országos és nemzetközi korlátozások, valamint az általános bizonytalanság viszont erre is rányomta a bélyegét.

Óvatosabbá váltak az utazók is, nem mernek előre foglalni, kivárnak, várják a feloldó bejelentéseket és az oltásról szóló eredményeket. 

Az elmúlt év statisztikáit vizsgálva azt a trendet látjuk, hogy a korlátozásokat a foglalások zuhanó mélyrepülése, míg az újranyitásra vonatkozó intézkedéseket a robbanásszerű élénkülése követte. Bízunk abban, hogy tavalyhoz hasonlóan az újranyitást követően robbanásszerűen beindul a nyári szezon, amennyiben ezt a helyzet engedi. Az utazási kedv magas, de minden a járványhelyzet okozta korlátozások enyhítésétől, feloldásától és a beoltott lakosság arányának hírétől függ

mondja a Növekedés.hu-nak Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és pr-menedzsere. 

Márpedig az oltási adatok nagyon jók, ennek hatására robbanásszerűen megindult a kereslet és a foglalási hullám. 

Idén jött a trendforduló

Pillanatok alatt – április első hétvégéjétől mostanáig – hetvenről húsz százalékra apadt a 2019-es bázisidőszakhoz mért elmaradás, ami óriási nyári belföldi keresletet és erős előre tervezést jelez - nyilatkozta a napokban Szigetvári József, a Szallas.hu csoport vezérigazgatója hozzátéve, márciusban hetven százalékkal volt kevesebb nyári szállásfoglalás, mint két éve, április első hétvégéjén viszont jött a trendforduló, amely azóta is tart. 

- Bízunk abban, hogy tavalyhoz hasonlóan az újranyitást követően robbanásszerűen beindul a nyári szezon. Az utazási kedv magas, de minden a járványhelyzet okozta korlátozások enyhítésétől, feloldásától és a beoltott lakosság arányának hírétől függ. Vannak foglalások a nyárra, de a járványhelyzet kiszámíthatatlansága miatt lehetetlen előre jelezni, hogy ténylegesen milyen lesz a szezon.

A jelenlegi foglalási statisztikáink szerint inkább a távolabbi, a júliusi és augusztusi időpontok a keresettek, de ezen változtathat majd az újranyitás bejelentése. Az Ipsos-szal végzett reprezentatív felmérésünk szerint viszont erős nyárra számíthatunk, ha ezt a körülmények lehetővé teszik, mert már a válaszadók kétharmada nyilatkozott úgy, hogy tervez nyaralást idén - teszi hozzá Trepess Beatrix

- Több egyhetes ajánlatunk van, főleg a balatoni régióban, de az ország teljes területén kínálunk kedvező ár-érték arányú, hosszabb időtartamú csomagokat. Ráadásul, szabad kapacitás függvényében a rövidebb ajánlatokból többet is fel tudnak vásárlóink használni egymás után.

Az év elején sajnos kisebb volt a forgalom, de az utóbbi időben hétről hétre tapasztalható a pozitív változás, egyre többen vásárolnak az oldalon. Számításaink szerint a kereslet az akcióink iránt a kijárási tilalom feloldásával robbanásszerűen meg fog nőni, így érdemes majd gyorsan foglalni - mondja Grósz Mónika, a Tesco utazást üzemeltető cég, a Xentury Kft kereskedelmi vezetője.

Szerinte a tavalyihoz képest nem növekedtek számottevően az árak. Néhány ezer forintos eltérés tapasztalható egyes ajánlatok esetében, de sok esetben változatlanul maradtak a kedvezmények.

Már most érdemes foglalni

- Igyekszünk partnereinkkel úgy megállapodni, hogy minél kedvezményesebben kerüljenek ki az ajánlataik, akár a jutalékunk rovására engedünk az árakból, hiszen elsődlegesen a vásárlók és partnereink érdekeit tartjuk szem előtt. 

Számos egész évben felhasználható ajánlatunk van, de a legnagyobb kedvezményt a néhány hónapos lejáratú csomagokra tudjuk biztosítani, így érdemes a kijárási tilalom utáni időszakra gyorsan lecsapni - tanácsolja Grósz Mónika.

A nyaralást tervezők körében népszerűek az erdei szálláshelyek, faházak, önálló házak, a vendégek keresik a rugalmas foglalási és lemondási lehetőségeket. A jelenlegi adatok alapján a vakációzni szándékozók körében a Balaton továbbra is népszerű, a nyári foglalásaink kb. harmada  ide szól 2021. június-augusztus között. A top10 belföldi úti cél között az első helyezett és további 3-4 település is a Balaton térségében található. A legnépszerűbb úti cél Siófok, a foglalások ötöde oda szól - mutat rá Trepess Beatrix.

A Szállás.hu-nál úgy látják, nő az apartmanok népszerűsége. A foglalások 33%-a szól apartmanba. (Hotel: 25%, vendégház 24%, panzió 11%, egyéb 7%). Népszerűek az erdei szálláshelyek, faházak, önálló házak, a vendégek keresik a rugalmas foglalási és lemondási lehetőségeket. 

Tavaly megegyezett az apartmanokba és a hotelekbe szóló foglalások aránya a nyárra, 27-27%-volt. Míg harminc százalékkal nőtt az apartmanba történő foglalások száma, hoteleknél 17%-os a csökkenés idén.

Közel nulla kockázat

De vajon mennyire kockázatos jelen helyzetben előre foglalni? 

Szállás.hu partnerei rugalmas kondíciókat kínálnak. Az oldalon kereshetőek 100% pénzügyi biztonságot jelentő szállások: ezek a szálláshelyek lemondási díj nélkül és előrefizetés nélkül foglalhatók, így az vendég negatív következmény nélkül mondhatja le vagy módosíthatja utazását. 

 - A járvány okozta "csendesedésben" nagy erőkkel dolgozunk saját rendszerünk és kínálatunk fejlesztésén. Ennek részeként egyszerűsítjük az ún. kötbérlépcsőket: korábban akár 5-6 lemondási szabályt is beállíthattak a szállásadók, ami megbonyolította a vendégek számára azok megértését, észben tartását - mutat rá Trepess Beatrix, hozzátéve,

a jövőben a belföldi szállásajánlatok lemondási feltételei egyszerűbbé válnak a szallas.hu-n: ha kér is kötbért a szállásadó, a vendégnek csak két dátumot kell megjegyeznie: az utazás napját és a kötbér életbe lépésének napját. Utóbbi előtt kötbérmentesen mondhatja le foglalását a vendég, ha bármi közbejönne az utazási tervben. 

- Egyáltalán nem kockázatos már most megvásárolni az utalványt, ugyanis amennyiben a felhasználási időben az utazás beváltása korlátozásra kerül a vírushelyzet miatt, akkor a Tesco Utazás vállalja a voucher beváltásának meghosszabbítását a korlátozás időtartamával - fűzi hozzá Grósz Mónika.