10 milliárd eurót visz a franciákhoz Katar

Hírek2024. feb. 28.MTI

Tamim bin Hamad asz-Száni sejk, katari emír franciaországi állami látogatásának első napján aláírt egy megállapodást, amelyben kötelezettséget vállal hazája nevében beruházásokra a francia gazdaságban 2030-ig, 10 milliárd euró értékben.

Aláírtunk egy ambiciózus, 10 milliárd eurós beruházási tervet

- jelentette be kedd este Emmanuel Macron francia elnök, amikor pohárköszöntőt mondott a katari emír tiszteletére rendezett díszvacsorán a francia elnöki hivatalban.
 

 Ezek a beruházások erősíteni fogják a két ország közötti stratégiai partnerséget

- erősítette meg az emír.

 beruházások olyan ágazatokban fognak megvalósulni, mint az energiaátmenet, a félvezetők, a repülőgépipar, a mesterséges intelligencia, a digitális ipar, az egészségügy és a kultúra.

Tizenöt év óta ez az első állami látogatás, amelyet Katar emírje tesz Franciaországban,

és az első a 2013-ban trónra lépett Tamim bin Hamad asz-Száni sejk számára, aki folyékonyan beszél franciául, s akinek látogatását Emmanuel Macron "hatalmas megtiszteltetésnek tartja Franciaország számára".

A díszvacsorán jelen volt Nicolas Sarkozy korábbi államfő (2007-2012), aki mandátuma idején megerősítette a két ország közötti kapcsolatokat, Nasszer al-Kelaifi katari üzletember, a Paris Saint-Germain (PSG) párizsi labdarúgóklub elnöke, aki az emír közvetlen környezetéhez tartozik, Kylian Mbappé, a francia labdarúgó-válogatott kapitánya és a PSG csatára, valamint Bernard Arnault, az LVMH luxusmárka elnöke.

A díszvacsorát megelőzően az emír - akinek országa kulcsszerepet játszik az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti tárgyalások közvetítésében - és Emmanuel Macron a megbeszélésük során megerősítették, hogy "nagyon gyorsan tűzszünetet" szeretnének elérni a Gázai övezetben - közölte a francia elnöki hivatal.