Új bankjegyek jönnek III.Károly képmásával

Hírek2024. feb. 28.Növekedés.hu

Nagy-Britannia nemzeti bankja, a Bank of England június 5-én bocsátja ki az ország új bankjegyeit, az 5-, 10-, 20- és 50 fontosokat, amelyeken III. Károly király portéja lesz látható. Aki nem tud várni a fenti dátumig, február 28-tól, egy a Pénzmúzeumhoz hasonló kiállítás keretén belül szemrevételezheti a bankjegyeket.

A Bank of England Museum február 28-án nyíló Future of Money azaz a „A pénz jövője” című időszaki kiállításon közszemlére bocsátja a Károly király arcképével nyomott bankjegyeket.

Ezek egy római kori aranyrúd és egy digitális valutában használt élvonalbeli technológia mellett lesznek megtekinthetők.

A múzeum olyan tekintetben hasonlít a magyar Pénzmúzeumhoz, hogy elmagyarázza, miként működik a pénz, illetve hogyan fog változni a jövőben.

A kiállítás London belvárosában 2025 szeptemberéig tekinthető meg.

Mint ismeretes, a korábbi forgalomban lévő bankjegyek előlapján, az előző uralkodó, II. Erzsébet képe volt látható, ami az új bankjegy kibocsátása után szintén törvényes fizetőeszköz marad.

A bankjegyek hátlapja változatlanul ugyanaz lesz.

Fontos tényező mind a királynak, mind a banknak a környezetvédelem, ezért is maradnak használatban az eddig forgalomba került bankjegyek, az újakat pedig csak az elhasználódott bankjegyek pótlására és a bankjegyek iránti általános keresletnövekedés kielégítésére nyomtatják ki.

Szintén a környezetvédelem mellett szól az a döntés is, hogy Nagy-Britanniában 2016-ban bevezették a polimer bankjegyeket, melyek műanyagból, polipropilénből készülnek.A polimerre való átállás egyik fő oka a bankjegyek tartósságának javítása.

Ezáltal kevesebb olyan bankjegy keletkezik, amit selejtezni kell, becslések szerint öt évig tart ki, két és félszer tovább, mint a korábbi papír. Előnyük továbbá, hogy könnyebben tisztíthatók, nehezebben szakíthatóak el, ellenállnak a nedvességnek és a melegnek is.

Szintén a polimer technológia sajátossága az átlátszó biztonsági ablak (melyben szintén megjelenik a király képe), mind a négy bankjegyen, ami valójában hasonló, mint a vízjel a papír bankjegyeken.Érdekes fejlemény, hogy a képen Károly király arcképét szemből élvezhetik a britek, nem profilból. A legszembetűnőbb különbség a korábbi bankjegyekhez képest mégis inkább az, hogy Károly nem visel koronát.

Numizmatikusok és gyűjtök örömére tesz a Bank of England, amikor egy aukcióra is sort kerít az újonnan megjelenő III. Károly király bankjegyekből. Ezen az árverésen lehet majd beszerezni párat az alacsony sorozatszámú bankjegyekből.

Az árverést a Spink & Son aukciós ház bonyolítja a kibocsátás elején. Érdemes lehet beruházni ezekre a tételekre, hiszen a jövőben jelentősen nőhet majd az értékük. Az aukcióból befolyó összeget jótékonysági célra fordítja a bank.