130 milliárd dollárnyi nyereség: Így lehet a tőzsdén megkeresni az éves magyar GDP-t!

Hírek2018. márc 13.Növekedés.hu

Több mint 130 milliárd dollárnyi nyereséget ért el a húsz éve működő norvég állami befektetési alap 2017-ben, amivel nem csak, hogy átlépte az 1000 milliárd dolláros vagyont, de egy év alatt akkora többletet termelt, mint amekkora Magyarország egész éves GDP-je. Az olaj- és gázkitermelésből származó állami bevételekből táplált norvég vagyonalap 2017-ben 14 százalékos, azaz 131 milliárd dolláros nyereséget ért el (az egyes évek hozamait lásd a lenti ábrán). A nyereség döntő részét az alapban lévő részvények hozták, melyek 20 százalékos felértékelődést mutattak 2017-ben, szemben az alapban lévő kötvények három és az ingatlanok nyolc százalékos hozadékával.

A legjobban a technológiai rézvények - Apple, Microsoft, Amazon - szerepeltek, melyek 2017-ben jellemzően 40 és 60 százalék közötti emelkedéssel járultak hozzá az alap teljesítményéhez.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online-on, ITT érhető el.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.