Ha azt hitte itt a tavasz, akkor tévedett: pont a hét végére tér vissza a tél

Hírek2018. márc. 13.Növekedés.hu

Az elektromos energia és a földgáz tőzsdei ára a hét elején drasztikusan megugrott, azt követően, hogy nyilvánosságra került: a következő napokban Európába minden jel szerint visszatérnek a mínuszok. Az előrejelzések szerint hamarosan újra elromlik az idő, és Európába visszatérhetnek a fagyok. Bár a meteorológusok erős szórással jósolnak  időt a hét végére, a lényeg legalább 10-15 fokos visszaesés, ami nem csak Észak-, hanem Közép-Európára is igaz. Sovány vigasz, hogy a hideg hullám után a jövő héten elkezdődhet némi felmelegedés. Az extrém hideg nem csak kellemetlen, de megnehezíti az áramellátást is: a német szélfarmok az erős hideghullámok miatt a korábbi teljesítményüknél akár 70 százalékkal kevesebb áramot adhattak. A problémák egyik  forrása a februári hideghullám, amely még két hete csapott le Európára növelve a fűtési igényeket, így a megszokottnál jóval alacsonyabb szinten vannak az energiahordozó-tartalékok.

„Úgy nézünk szembe a közelgő hideghullámmal, hogy a készletek a februári fagyos időjárás miatt elég rossz állapotban vannak. Várhatóan évek óta nem látott mélységben lesznek a tartalékok a tél végén, tavasz elején” – nyilatkozta John Twomey, a Bloomberg New Energy Finance tanácsadó cég elemzője.
Vasárnap a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +1, a legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és +3 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.   (Forrás)