Közel 18 százalékkal nőtt az építőipari termelés szeptemberben

Hírek2019. nov 12.KSH

Az augusztusi 8,5 százalék után 2019 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Ágazati statisztika

2019 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 18,7, az egyéb építményeké 17,2 százalékkal. Az épületeknél lakó-, kulturális és ipari épületek építése, az egyéb építményeknél út- és vasútfejlesztési munkák eredményezték a növekedést. Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 16,9, az egyéb építmények építésében 21,1 százalékkal nőtt. A speciális szaképítés termelése 16,2 százalékkal bővült.

Az év első kilenc hónapjában az építőipari termelés 28 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Szerződések

A szeptemberben megkötött új szerződések volumene 60,0 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 16,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 98,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Szeptemberben útépítésekre és árvízvédelmi létesítmények építésére kötöttek nagy értékű szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 7,6 százalékkal elmaradt a 2018. szeptember végitől. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 20,6 százalékkal csökkent.

Termelői árak

A harmadik negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 10,7, az egyéb építmények építése vonatkozásában 8,8, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 9,3 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipar árai az előző negyedévinél 1,7 százalékkal magasabbak voltak.