Szeptember a szálláshelyeken: több külföldi, kevesebb belföldi vendégéjszaka

Hírek2019. nov. 12.KSH

2019. szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4 százalékkal nőtt, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken – tájékoztatott a KSH.

2019 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest a külföldi vendégek száma 2,6, a vendégéjszakáké 1,4 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre (szállodákba, panziókba, kempingekbe, üdülőházakba, valamint a közösségi szálláshelyekre) érkezett 577 ezer vendég közel 1,5 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a szállodákban és a panziókban kismértékben, a közösségi szálláshelyeken jelentősen emelkedett. A vendégéjszakák hattizedét Budapest–Közép-Duna-vidék régióban töltötték a külföldi vendégek, 3,0 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.

A belföldi vendégek száma 3,5, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal volt kevesebb. A vendégszám 527 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 1,1 millió volt. Ez utóbbi mutató értéke a szállodákban, közösségi szálláshelyeken és a kempingekben visszaesett, a panziókban és az üdülőházakban nőtt. A régiókat - a Tisza-tó és Dél-Dunántúl kivételével - csökkenés jellemezte. Minden ötödik vendégéjszakát a Balatonnál regisztrálták a szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 66,4 százalék volt szeptemberben.

A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 52 milliárd forint volt, ez 6,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit; a szállásdíjbevétel 6,7 százalékkal (31 milliárd forintra) emelkedett. Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok összességében 2 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 72 százalékos növekedést jelent.

  1. szeptember 30-án 3179 kereskedelmi szálláshely 90 ezer szobával és 294 ezer férőhellyel működött Magyarországon; a szálláshelyek száma éves szinten 73-mal csökkent.