5 egészséges élelmiszer, amiből érdemes feltankolni járvány idején

Hírek2020. ápr. 11.Növekedés.hu

Járvány idején rendkívül fontos a különböző vitaminok napi szintű pótlása. A CNBC összegyűjtött 5 olyan élelmiszert, amelyet a szakértők szerint érdemes beszerezni a pandémia idején.

Bár még nem végeztek kutatást olyan élelmiszerekről, amelyek konkrétan segítenek a COVID-19 elleni küzdelemben, a korábbi tanulmányok szerint, bizonyos élelmiszerek fogyasztása javíthatja az egészségét és erősítheti az immunrendszert.

Piros kaliforniai paprika 

A kaliforniai paprikában van az egyik legtöbb C-vitamin, ha a gyümölcsöket és zöldségeket nézzük. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (United States Department of Agriculture) szerint egy csésze apróra vágott kaliforniai paprika körülbelül 211 százalékát tartalmazza a napi szükséges C-vitamin mennyiségnek. A Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 2017-es tanulmánya megállapította, hogy a C-vitamin hozzájárul az immunvédelemhez azáltal, hogy számos sejtfunkciót támogat, továbbá csökkentheti a légzőszervi fertőzések kockázatát. Dr. Seema Sarin belgyógyász azt javasolja, hogy szeletelve, nyersen fogyasszuk a piros kaliforniai paprikát. 

Csicseriborsó

A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, de a vitaminokat tekintve gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és A-vitaminként hasznosuló karotin is található benne. Emily Wunder dietetikus szerint ásványi anyag tartalma is kedvező, például sok cinket tartalmaz, amely segíti az immunrendszert az immunválasz szabályozásában. Sokan fogyasztják sütve, harapnivalóként a csicseriborsót, de salátába is remek választás. 

Eper

Emily Wunder dietetikus napi fél csésze eper fogyasztását ajánlja, ami a napi C-vitamin szükségletünk 50 százalékát fedezi. A C-vitamin kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére, mivel segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott káros hatásoktól (a szakemberek szerint a szabadgyökök számlájukra írható, például a szív és érrendszeri megbetegedések, daganatok, szem, ízület megbetegedések is). A szakember azt javasolja, hogy az apróra vágott epret joghurtba keverve, vagy zabkásával fogyasszuk. 

Fokhagyma

A növény hatásosan pusztít szinte minden baktériumot és vírust, ezért manapság főként immunerősítőként használjuk. Ezenfelül rendszeres fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát. Egy 2001-es tanulmány bebizonyította, hogy a növény segít legyőzni a megfázást: a kísérlet azon a résztvevői, akik fokhagymát fogyasztottak, kevesebb eséllyel fáztak meg, és azok, akik már megfertőződtek, gyorsabban meggyógyultak, mint akik nem fogyasztották a növényt.

Brokkoli

A brokkoli is nagyon gazdag C-vitaminban. Az NIH szerint mindössze egy fél csésze a napi ajánlott C- vitamin mennyiség 43 százalékát tartalmazza. Ezenkívül a brokkoli tele van antioxidánsokkal, amelyek szintén támogatják immunrendszerünket, E-vitamint is tartalmaz, amely segíthet a vírusok leküzdésében. Fogyasztása leginkább nyersen ajánlott.