A Facebook volt biztonsági főnökét szerződtette a Zoom a biztonsági problémák miatt

Hírek2020. ápr. 11.Növekedés.hu

A Facebook volt biztonsági vezetőjét, Alex Stamos-t tanácsadóként kérte fel a Zoom a videokonferenciás alkalmazásával kapcsolatos adatvédelmi és biztonsági aggályok kezelésére.

Egyre több cég tiltja meg munkavállalóinak a Zoom videokonferenciás alkalmazás használat adatvédelmi, biztonsági okokból. Legutóbb a Google jelentette be, hogy leveszi a dolgozói számítógépéről az alkalmazást. A Google előtt már a Tesla, a SpaceX is hasonló intézkedéseket hozott, valamint az amerikai szenátus is arra kérte tagjait, mellőzzék az appot. Magyarországon pedig az ügyvédi kamara javasolta tagjainak, hogy az ügyvédi titok védelme érdekében ne használják az alkalmazást.

A legfőbb aggályt az alkalmazással kapcsolatban az jelenti, hogy a Zoomon keresztül folytatott chatek nem kapnak valódi végponttól végpontig történő titkosítást, illetve az is sokakat aggaszt, hogy kiderült: némely esetben a szolgáltatást kínai szervereken keresztül futtatta cég, amivel az adott Zoom-beszélgetések adatait potenciálisan hozzáférhetővé tette a kínai hatóságoknak.

Arra pedig már külön kifejezés (zoombombing) született, amikor egy adott zárt beszélgetésbe ismeretlenek, trollok lépnek be a nem megfelelő titkosítás miatt, akik ilyenkor sok esetben rasszista, pornográf tartalmakat is megosztanak.

A Zoom alkalmazása a koronavírus-járvány kitörésével vált igazán népszerűvé. A könnyen kezelhető app használata jelentősen megugrott, napi 200 millióra nőtt, miután világszerte home office-ra kellett váltaniuk az embereknek, valamint iskolák is ezt az appot kezdték el használni az online órákra.

Március végén a Zoom-nal szembeni bírálatok kereszttűzében Alex Stamos, a Facebook egykori biztonsági főnöke számos Twitter-üzenetében azt ajánlotta a Zoom-nak, hogy váljon transzparensebbé, és dolgozzon ki egy 30 napos biztonsági tervet - számolt be a Reuters.

Ezt követően a Zoom alapító-vezérigazgatója, Eric Yuan megkereste Stamos-t, és fel is kérte, hogy legyen a cége külsős tanácsadója.

„A Zoom-nak fontos tennivalói vannak az alkalmazás biztonságával, a kriptografikai design és az infrastrukturális biztonság kialakításával kapcsolatban. Nagyon várom, hogy a Zoom mérnökcsapatával dolgozhassak ezeken a projekteken”

- írta blogposztjában a jelenleg a Stanford Egyetem docenseként is dolgozó Stamos.

A Zoom Stamos felkérése mellett létrehozott egy külön tanácsot is, amely az adatvédelmi kérdésekkel fog foglalkozni. Ebben a Netflix és az Uber vezető szakemberei is helyet kaptak.