500 milliós támogatás sportolók és egyesületek támogatására 

Hírek2023. máj. 4.Növekedés.hu

Ötszázmillió forint keretösszeggel indít pályázatot tehetséges magyar sportolók és egyesületek támogatására a MOL – Új Európa Alapítvány. A program a 2024-vagy a 2028-as nyári olimpiai játékok, illetve más nemzetközi sportversenyek sikereit hivatott támogatni. A pályázatokat június 16-ig lehet benyújtani.

A MOLÚj Európa Alapítvány országos pályázatot hirdet olyan sportolók és sportegyesületek részére, akik már korábban is értek el kiemelkedő eredményt nemzetközi vagy országos versenyen, de szeretnének tovább fejlődni és bizonyítani a tehetségüket. A pályázat azoknak is lehetőséget kínál, akik a 2024-es vagy a 2028-as nyári olimpiai játékokon mérettetik majd meg magukat.

Az Alapítvány szerint az egyéni és csapatsportok hosszútávú támogatása társadalmi célokat szolgál, hiszen a hazai sporteredmények igazi értéket teremtenek: az egyének mellett a közösségeket és a nemzeti összetartozást is erősítik.

A MOL-Új Európa Alapítvány kiemelt célja a hazai tehetségek támogatása, hiszen a jelen csak akkor lehet igazán sikeres, ha a jövőt szolgálja. Minél több példaképet állítunk a magyar társadalom elé, annál több lehetőséget teremtünk az országnak és a felnövekvő generációknak. A fiatal sportolók támogatása méltán nevezhető megtérülő befektetésnek – mondta Bacsa György, a MOL – Új Európa Alapítvány sportért felelős kuratóriumi tagja.

Több mint 100 év után, jövő júliusban újra a francia fővárosban, Párizsban veszi kezdetét a nyári olimpia, amelyre már javában készülnek hazánk kiemelkedő sportolói, a jövő olimpikonjai. A sportolók számára az előkészületi időszak mellett a versenyköltségek is jelentős kiadással járnak. Az alapítvány célja, hogy a sportolók a felkészülési folyamat minden percére kellő figyelmet fordíthassanak, a programban elnyert összeg ezért felhasználható eszközváráslára és -fejlesztésre, útiköltség-támogatásra, valamint a versenyeztetés támogatására is.

A pályázat keretében összesen legfeljebb 500 millió forint, vissza nem térítendő, előfinanszírozás keretében elérhető támogatás odaítéléséről dönt majd az alapítvány kuratóriuma. Egyéni sportolók és szervezetek esetében összesen 200-200 millió forint, míg a szövetségek számára 100 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre. A megítélt forrásokat 2023. október 1. és 2024. december 31. között lehet felhasználni, így a pályázóknak több, mint egy év áll rendelkezésére terveik megvalósítására.

A pályázat beadási határideje 2023. június 16., péntek. A kiírás további részletei a https://molujeuropaalapitvany.hu/ címen érhetők el.