Államtitkár: szükség lesz vendégmunkásokra a gazdaságban

HR2023. máj. 4.MTI

A magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs magyar munkaerő - mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Komáromban.

Czomba Sándor a város húsz legnagyobb adózóját köszöntő ünnepségen hozzátette; arra kérik a cégeket, hogy amíg van magyar munkavállaló, addig a felvételnél őket támogassák.

Az államtitkár megfogalmazása szerint nem kérdéses, hogy a beruházások számának bővülésével szükség van a külföldi munkaerőre. Debrecenben például 2030-ig várhatóan 30 ezer új munkahely létrejöttére lehet számítani - jegyezte meg.

 Azonban felelősségünk van abban, hogy kik, honnan és milyen feltételekkel jöhetnek ide

szögezte le Czomba Sándor.

Rámutatott, a létszámhiány miatt stagnáló vállalkozások vagy elmaradó befektetések a magyar emberek munkavállalási esélyeit is csökkentik.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, az önkormányzat tudatos gazdaságfejlesztési tevékenysége, a kormányzati támogatás és az itt letelepedett vállalatok együttes tevékenységének eredményeképpen Komárom-Esztergom vármegye rendre az ország legfejlettebb régiói között szerepel.

Molnár Attila (Fidesz-KDNP), Komárom polgármestere elmondta, a város költségvetésének főösszege 22 milliárd forint, azonban ebben a megnyert pályázatok forrása is szerepel.

A valós gazdasági helyzetet azonban jobban jellemzi, hogy a település 7 milliárd forintot fordít működésre, míg a helyi adóbevételek összege 4,5 milliárd forintot tesz ki, ami egy 20 ezer fős várostól nem kis teljesítmény - emelte ki.