6 ok, amiért ígéretes az orvosi kannabis-ipar

Hírek2021. feb. 22.B.F.

Jelentős növekedés ment végbe a kannabisz-iparban a COVID-19 járvány következtében: mind az orvosi célú, mind a rekreációs célú termékek fogyasztása egyre csak növekszik, a 2020-as év rekordévnek számított. Évek óta tartó befektetői bizonytalanság után az elemzők a piac erősödését jósolják 2021-ben. Összegyűjtöttek 6 dolgot, amit érdemes tudni a kannabisz-iparról.

1. A COVID-19 és a kannabisz

A kannabisz egyre vonzóbb lehetőség azok számára, akik több időt töltenek otthon a pandémia miatt, mind a szórakozás, mind a pandémiával járó stressz és szorongás csökkentésének eszközeként. Ennek eredményeként a kannabisz értékesítése szárnyal. Kanadában például a havi értékesítés minden idők legmagasabb szintjét, 270 millió dollárt (CAD) érte el 2020 októberében, ami erőteljes növekedés az alig hat hónappal korábbi 180 millió dollárhoz képest.

2. Megszűnik a kannabisz-feketepiac?

Az olyan amerikai polgárok milliói számára, akik olyan államokban élnek, ahol a kannabisz értékesítése még mindig korlátozott, továbbra is az illegális piac az egyetlen lehetőség. De a korlátozások lazításával és a legális kannabisz egyre szélesebb körben elérhetővé válásával az előrejelzések szerint

a legális eladások 2026-ig elérik az 50 milliárd dollárt, miközben az illegális értékesítések várhatóan kevesebb mint 1 milliárd dollárra csökkennek.

3. A piac növekedését ösztönözhetik a politikai változások

Az amerikaiak csaknem 70 százaléka támogatja a kannabisz teljes legalizálását - ez a valaha volt legmagasabb adat. Ha a szövetségi legalizáció megvalósul a következő néhány évben, az amúgy is virágzó amerikai piac további növekedést tapasztalhat.

4. Mindenki az európai kannabisz-piacra figyel

Az európai kannabisz-piac több éve szerepel a befektetők radarján, és jó okkal - ez az egyik legnagyobb kannabisz-piac a világon. A gyógyászati termékek dominálta piac értékét 2024-re több mint 39 milliárd dollárra becsülik.

2020 végén a piac megtapasztalta eddigi legnagyobb áttörését, miután az Európai Unió úgy döntött, hogy a CBD-t tartalmazó termékek már nem szerepelnek kábítószerként.

5. A CBD-termékek bekerülnek a fő sodorba

A CBD-t egykor csak az ambulanciákon lehetett megtalálni, de mióta egyre többet tudunk a CBD-t tartalmazó termékek előnyeiről és biztonságos használatáról, a nagy cégek figyelmét is felkeltette. A CBD ma már olyan termékekben is megtalálható, mint például a sminkek és ezek a termékek ma már rengeteg e-kereskedelmi webhelyeken keresztül megvásárolhatók.

6. Új kannabinoidok a láthatáron

A CBD-n túl a tudósok több mint 100 ritka vagy kisebb kannabinoidot fedeztek fel, mint például a CBG és a CBN, amelyek fogyasztása még jelentősebb előnyökkel járhat, mint híresebb társaiké. Például az előzetes kutatások azt mutatják, hogy

a CBG gátolhatja a rák növekedését, segíthet a glaukóma, és a hólyag diszfunkciójának kezelésében, továbbá a gyógyszerrezisztens baktériumok elpusztításában. Ezek a felfedezések nemcsak a kannabisz-iparban, hanem a gyógyszeriparban is hatalmas figyelmet keltenek.

(via Visual Capitalist)