70 százalékon a foglalkoztatás szintje

Hírek2019. júl. 29.Növekedés.hu

Elérte a 70 százalékot a foglalkoztatás szintje Magyarország, miközben a munkanélküliség a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony. A 3,3 százalékos munkanélküliségi ráta azt jelenti, hogy az Európai Unióban Máltával holtversenyben a negyedik legkedvezőbb mutatóval rendelkezik hazánk.

A versenyszférában mintegy 85 ezres bővülés következett be egy év alatt, miközben a közfoglalkoztatottak száma közel 60 ezerrel csökkent. A foglalkoztatás bővülésével 4 millió 511 ezerre emelkedett a munkában állók száma, ilyen magas adatot még nem mért a KSH.

A kedvező munkaerő-piaci folyamatokat tovább javíthatja a rugalmas foglalkoztatás támogatása, a képzések, átképzések erősítése és a munkaerő-közvetítés hatékonyabbá tétele a járási foglalkoztatási osztályokon. A kormány által Kelet-Magyarországon indított Munkaerő-piaci reformprogramban - amely a munkaügyi hivatalok átalakításával a még meglévő munkaerő-tartalékot hivatott célzottan a versenyszférába irányítani – már 25 ezer álláskeresőt közvetítettek ki sikeresen a versenyszférába.

A kormány célja, hogy a munkanélküliség szintje három százalék alá kerüljön, a még szabad munka-erőtartalékot aktivizálja, munkába állítsa. A kedvező munkaerő-piaci folyamatok tartósan fennmaradhatnak, amivel megvalósulhat a teljes foglalkoztatottság Magyarországon.