A banki átutalások több mint 95 százalékát érinti ez a változás

Hírek2020. feb. 5.Sz.A.

Nem kell többet fizetni a számlatulajdonosoknak a március 2-án induló azonnali fizetésért, amely öt másodpercen belüli átutalást biztosít a hét minden napján 24 órán keresztül 10 millió forint alatti tételeknél - hangzott el az Erste Bank mai sajtóháttérbeszélgetésén.

A március 2-án startoló azonnali átutalásnak nem lesz többletköltsége az Erste Banknál, a tranzakció ugyanannyiba fog kerülni mint eddig. A 10 millió forint alatti megbízásokra vonatkozó változás az összes átutalás több mint 95 százalékát érinti, sőt, a tranzakciók 90 százaléka 50 ezer forint alatti. 

A fejlesztés lényege, hogy a hét minden napján, 24 órán keresztül öt másodpercen belül teljesülnek az átutalások a hazai bankoknál, és a számlaszám mellett vagy helyett megjelenik egy másodlagos azonosító is az egyszerűsítés érdekében.

Az átutalásoknál a címzett azonosítása lehet e-mail cím, mobiltelefonszám, adóazonosító jel, cégeknél pedig az adószám. Ezt a rövidebb számsort vagy címet lényegesen könnyebb kezelni, ezért ettől joggal várható a készpénzhasználat bizonyos mértékű csökkenése.

Egy e-mail címhez csak egy bankszámlaszám tartozhat, a netbankban pedig azonnal kapnak igazolást a fizetés teljesítéséről az ügyfelek.

Az öt másodpercen belüli átutalást nem kell külön kérni, a másodlagos azonosító használatához a számlakezelő banknál regisztrálni kell, és megadni az új azonosítót. Ez később bármikor megváltoztatható vagy visszavonható.

Ezeket az adatokat a GIRO Zrt. a központi nyilvántartásában vezeti, és az Ersténél évente egyszer meg kell erősíteni a bank felhívása alapján. 

A bankok számára kötelező lesz az azonnali átutalás és a másodlagos azonosító bevezetése, ezek tesztelése tavaly június óta folyik.

Lehetőség lesz a bankok számára az úgynevezett fizetési kérelem alapján történő átutalás is, amely a kedvezményezett részéről egy jelzés a fizető fél részére, melyet utóbbi jóváhagy, amivel teljesül az átutalás.

Ehhez mindkét félnek szükséges, hogy elérhető legyen a fizetési kérelem lehetősége a bankszámlán.

Az Ersténél lehetőség nyílik majd a fizetési kérelem alapján történő átutalásra is, melynek pontos bevezetési ideje még nem adott.

A fizetési kérelem elterjedése elsősorban a közműszolgáltatók esetében lehet nagy előrelépés, mert olcsóbb, egyszerűbb és jobban követhető beszedést jelent.

Fontos változás, hogy a bankokak csökkenteni kell majd a karbantartás miatt átmenetileg nem üzemképes időt évi legfeljebb 24 órára. 

Az Erste banknál új digitális platformot (George néven) terveznek bevezetni az év második felében, illetve dolgoznak a Magyar Nemzeti Bank elvárása szerinti vonzó árú számlacsomagon, elsősorban azoknak, akik kevés átutalást kezdeményeznek. A változtatások egyik fő célja a készpénzhasználat visszaszorítása.