Tízmillió bankszámlát érintő változás jön március 2-tól Magyarországon

Hírek2020. jan. 30.Növekedés.hu

Március 2-tól azonnal megkapja a pénzét, aki 10 millió forint alatt utalást vár. Az azonnali átutalás éjjel, nappal, hétvégén, ünnepeken is működik majd. A GIRO Zrt. szerint pénzforgalmi dimenzióváltás előtt állunk.

Az azonnali utaláshoz az egész magyar bankszektor csatlakozik március 2-tól. Vagyis az összes számlát érinti az országban, amely közel tízmillió vállalati és lakossági bankszámlát jelent - mondta nemrégiben a Bankszövetség sajtótájékoztatóján Kovács Levente főtitkár.

A magyar bankszektor erre a projektre 30-40 milliárd forintot költött. Ha beleszámoljuk a többszázezer munkaórát, amelyet a fejlesztésre, tesztelésre szántak a bankok alkalmazottai, akkor kijelenthető, hogy ez a valaha volt legnagyobb beruházása a szektornak - állította Becsei András a Bankszövetség elnöke.

Több bank épp azért, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak teljes rendszercserét hajtott végre. S bár, mint minden rendszercserekor ezen esetekben is adódtak problémák, de januárban a tesztelések alapján az látható, hogy minden klíringtag el tud indulni március 2-án.

Az azonnali elszámolás lényege, hogy minden tízmillió forint alatti ún. egyedi utalást azonnal teljesít az elszámolást végrehajtó GIRO Zrt. Az azonnali átutalás éjjel, nappal, hétvégén, ünnepeken is működik majd.

Ez több terhet ró a bankokra, mivel a fedezetet eddig csak napközben kellett biztosítaniuk, de most erre állandóan szükség lesz. Így a tresury-k működését is át kell szabniuk a pénzintézeteknek.

A bankok azt remélik, hogy az azonnali átutalással csökken a készpénz használatának eddig tapasztalt dinamikus növekedése. Például ingatlan vagy nagyobb értékű ingóság vásárlásakor is azonnal tudnak előleget vagy a teljes vételárat fizetni, ha az eladó ragaszkodik az helyszíni pénzátadáshoz.

A bankok ígéretet tettek arra, hogy bár a fejlesztések jelentős forrásba kerültek nem fogják emiatt díjaikat emelni.

A témával a GIRO Zrt.-t is megkerestük. Mint válaszukban kiemelik:

Az új pénzügyi infrastruktúra központi szereplőjeként úgy látjuk, pénzforgalmi dimenzióváltás előtt állunk. Az azonnali fizetés révén a bankrendszer működésének rugalmassága javul, valamint növekedni fog a pénz forgási sebessége.

Mindez kiemelt jelentőségű a gazdaság teljesítményére nézve. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni: ahhoz, hogy a rendszer nyújtotta előnyöket nap mint nap élvezni tudjuk, a rendszert felhasználó új, népszerű, a hétköznapi fizetési helyzetekre is megoldást nyújtó pénzügyi szolgáltatásokra van szükség.

Mit jelent ez?

A GIRO Zrt. az MNB-vel és a bankokkal közösen olyan, nemzetközi szinten is egyedülálló pénzforgalom lebonyolítását támogató kommunikációs rendszert hozott létre, amely számtalan lehetőséget nyújt a pénzügyi technológiának.

Nemzetközi példák sokasága áll előttünk; országonként eltérő, hogy hol melyik megoldás hozta el az igazi áttörést. Egy közös tanulságot azonban levonhatunk;

az azonnali átutalás elterjedéséhez két dolog elengedhetetlen: az elfogadó bank, mint szereplő valamint egy eszköz.

Magyarországon a szereplőt az MNB a pénzforgalmi rendeletével biztosítja, hiszen mindegyik banknak kötelező csatlakoznia a rendszerhez.

Az eszközt pedig a rendszerre épülő új megoldások megjelenése biztosíthatja. Ez utóbbi tömeges megjelenésére az azonnali fizetés indulásának napjától ugyan még nagy valószínűséggel nem kerül sor, ám mi, a GIRO Zrt-nél optimistán figyeljük a piaci kezdeményezések folyamatát.