Matrica nélkül ment fel az autópályára? Tavaly 1,5 millió esetben segített a 60 perces türelmi idő

Hírek2020. feb. 5.Növekedés.hu

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. tapasztalatai szerint a sztrádahasználó autósok egyre gyakrabban és egyre tudatosabban élnek az utólagos vásárlás lehetőségével, így rengetegen mentesülnek a későbbi pótdíjbefizetés alól.

A 2018 januárjában bevezetett 60 perces szabály beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a NÚSZ Zrt. tapasztalatai szerint az autósok egyre gyakrabban és egyre tudatosabban élnek az utólagos vásárlás lehetőségével. 2018-ban 1,2, 2019-ben viszont már több mint 1,4 millió esetben segített nekik a 60 perces türelmi idő. A NÚSZ díjellenőrző kamerái tavaly már összesen 1 433 671 olyan jogosulatlan úthasználatot (úgynevezett áthaladási eseményt) rögzítettek, amelynél a jármű vezetője az adott pillanatban még nem rendelkezett érvényes úthasználati jogosultsággal, de 60 percen belül megvette a szükséges e-matricát, így mentesült a későbbi pótdíjbefizetés alól.

A hazai díjköteles útszakaszokat kizárólag érvényes úthasználati jogosultság birtokában lehet igénybe venni – azaz a járművezetőknek még a sztrádára való felhajtás előtt gondoskodniuk kell az e-matrica beszerzéséről.

Azonban azoknak a jóhiszemű úthasználóknak, akik tévedésből hajtottak fel fizetős útszakaszra, vagy nem volt idejük a szükséges e-matrica megvásárlására, a felhajtástól számítva maximum 60 perc áll a rendelkezésükre, hogy eleget tegyenek útdíjfizetési kötelezettségüknek.

Ez a türelmi idő most év elején különösen azoknak jelenthet nagy segítséget, akik még nem gondoskodtak a január végén lejáró éves matricájuk pótlásáról, és csak az utolsó pillanatban, jellemzően már a sztrádán kapnak észbe, hogy érvényes e-matrica nélkül hajtottak fel az autópályára.

Az utólagos vásárlások száma mind a külföldi, mind pedig a belföldi úthasználók körében jelentős. Azt tapasztaljuk, hogy a belföldi autósok esetében közel 33 százalékkal nőtt a 60 percen belüli matricavásárlások száma 2018-hoz képest

– jelentette ki a NÚSZ vezérigazgatója. Bartal Tamás hozzátette: „aki a sztrádán döbben rá, hogy nincs matricája, akár már az első autópálya-pihenőnél megvásárolhatja az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon keresztül”.