A belgák tárták fel az uniós korrupciós botrányt - Miniszterelnök: az Unió belső ellenőrzése nem elegendő

Hírek2022. dec. 15.MTI - Gebauer Szabolcs, Brüsszel

A belga igazságszolgáltatás azt teszi, amit az Európai Parlament (EP) elmulasztott megtenni - jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök, aki méltatta a belga igazságügyi minisztérium munkáját az EP leváltott szocialista alelnökét is érintő, Katarral kapcsolatos korrupciós ügy felgöngyölítésében.

A The Brussels Times című angol nyelvű belga hírportál beszámolója szerint a belga miniszterelnök kiemelte: a vizsgálat során eddig megismert részletek a belga hatóságok "hosszú és alapos erőfeszítéseinek eredménye".

Azt mondta, az Európai Parlamentnek bizonyára számos eszköze van saját működésének szabályozására, de úgy tűnik, hogy az önellenőrzési rendszer nem elegendő. A korrupciós botrány azt bizonyítja, hogy "több ellenőrzésre és nagyobb átláthatóságra" van szükség az Európai Parlamentben - mondta.

De Croo közölte, a nyomozás jelenlegi szakaszában az ügyészség egyetlen országot sem nevezett meg. Ha a vesztegetés vádja bebizonyosodik, annak óhatatlanul hatása kell legyen az abban érintett országgal fennálló uniós kapcsolatokra - vélte.

Először is a hiba azokkal van, akik hagyják magukat megvesztegetni. De nem csak ők a hibásak, az éremnek mindig két oldala van

tette hozzá a belga kormányfő.

A belga igazságügyi minisztérium egyik illetékese elmondta, a belga titkosszolgálat több mint egy éven át dolgozott azon, hogy feltárja az Európai Parlament leváltott szocialista alelnöke és három társának korrupciós ügyét. A tisztségviselő a nyomozást "jelentős, kiemelt ügynek" nevezte, amelynek során a belga állambiztonság számos külföldi hírszerző szolgálattal együttműködve jutott a múlt hétvégén megismert részletek birtokába.

Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP leváltott alelnökét, valamint három társát pénteken tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított nyomozás részeként. A gyanúsítottak azóta vizsgálati fogságban vannak. Meghallgatásukat december 22-én tartják.

A belga rendőrség Twitter-oldalán szerdán megjelent közlemény szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során a korrupciós ügyben.