Háború: az oroszok bevonultak egy donyecki településre

Hírek2022. dec. 15.D.J./MTI

Ez történt szerdán az ukrán háború 294-dik napján:

- Túlnyomórészt elfoglalták az orosz fegyveres erők Vodjane települést a donyecki régióban - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Az orosz rakéta- és tüzérségi erők 93 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 186 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az ukrán fegyveres erők Liman operatív és taktikai csoportosításának parancsnokságát a Donyecki Népköztársaságban lévő Kramatorszk közelében – állítja Moszkva.

- Az Egyesült Államok nem számít arra, hogy a harcok leállnának Ukrajnában a télen, illetve, arra sem mutatnak jelek, hogy a háború véget érne az év vége előtt - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs vezetője.

- Az Európai Bizottság további 500 millió euró összegű rendkívüli pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, a pénz az 5 milliárd euró összegű rendkívüli támogatás utolsó részletét jelenti.

- Az Oroszország elleni szankciók nyomán szűkülő kínálat és a növekvő kereslet miatt jövőre emelkedhetnek az olajárak a világon 2023-ban - közölte a Nemzetközi Energiaügynökség.

- Az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszonban a megyei kormányzói hivatalra szerdán, az épület két szintje megrongálódott - közölte az ukrán főügyészség.

- Az olcsó orosz gázra alapuló üzleti modell nem fog már visszatérni - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

- Az ukrán hadsereg közleménye szerint szerdán 13 iráni gyártmányú drónt lőttek le Kijev és a környező régió felett.

- A fővárosra mért csapások ezúttal egyetlen energialétesítményt sem károsítottak meg – közölte az Ukrenergo, a nemzeti áramhálózat-üzemeltető.

- Oroszországnak „kritikus tüzérségi lövedékhiánnyal” kell szembenéznie, és ennek következtében Moszkva képessége, hogy Ukrajnában szárazföldi hadműveleteket hajtson végre, „gyorsan csökken” – mondta a brit fegyveres erők főnöke.

- Senki sem tett javaslatot ukrajnai tűzszünetre, a téma nincs napirenden - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.