A brit királynő szélerőművei sokat hoztak a konyhára

Hírek2019. júl. 26.Növekedés.hu

Rekord összeget utalt át II. Erzsébet brit királynő vagyonkezelő holdingja az ország költségvetésének, miután a társaság szélerőmű befektetése igen jó eredményeket ért el.

Rekord összeget, 343,5 millió fontot (közel 125 milliárd forintot) utalt át a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő holding, a Crown Estate a brit költségvetésnek a 2018-2019-es pénzügyi évben.

Ebben kiemelt szerepet játszott a holding szélerőmű-portfoliója.

Az Ír-tengeren található, a világ legnagyobb offshore, vagyis tengerre épített szélerőmű-parkjának számító, tavaly ősszel átadott Walney Extension révén a Crown Estate szélenergia-kapacitása 7,7 gigawattra emelkedett,

ami 4 százalékkal több az egy évvel azelőtti szinthez képest. Ez 6,6 millió háztartás áramellátásához elegendő. Az új szélerőműparkkal a királyi vagyonkezelő holding teljes portfoliójának értéke 14,3 milliárd fontra emelkedett a 2018-2019-es pénzügyi évben.

szélerőmű tengeren

„Az új szélerőműpark valóban kulcsszerepet játszott az idei pénzügyi mutatóinkban” – idézi a Bloomberg a Crown Estate vezérigazgatóját. Alison Nimmo arról is beszámolt, hogy a holding ingatlanportfolióját eközben a kereskedelmi ingatlanok bérleti díjának csökkenése, valamint számos üzlet csődgondnokság alá kerülése jellemzi. „Igen nehéz éven esett át a kiskereskedelem, különösen Londonon kívül. Tudjuk, hogy a szektor gyors változások esik át” – mondta.

A Crown Estate azokat az ingatlanokat és befektetéseket kezeli, amelyekről még 1760-ban mondott le a királyi család éves juttatások fejében.