Kalapáccsal összetört vérminta, avagy a kínai úszóbotrány háttere

Interjú2019. júl. 26.Harle Tamás

Doppingellenőrt megfenyegetni és a már levett vérmintát összetörni az álmoskönyvek szerint nem jelenthet túl sok jót az érintett sportolónak – hacsak nem Szun Jangnak hívják az illetőt. Bűnös? Nem bűnös? Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője beavat bennünket az ügy hátterébe és egyben óvatosságra int.

A sztori egészen hihetetlen. A doppingellenőrök elmennek a sportolóhoz, aki nincs sehol. Végül egy órán belül előkeveredik, hajlandó is vérmintát adni, de aztán egyszer csak elkezd fenyegetőzni, majd behívja a testőreit, akik – a kiszivárgott hírek szerint egy kalapáccsal – ripityára törik a levett vért tartalmazó fiolákat. Abszurd? Az! De igaz.

Szun Jang úszóA kínai Szun Jang a férfi 200 méteres gyorsúszás elődöntője után a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 22-én.
MTI/Kovács Tamás

Szun Jang éppen ezt tette, ennek ellenére a dél-koreai Kvangdzsuban zajló úszó világbajnokságon rajthoz állhatott. Rajthoz állhatott és immár két aranyéremnél tart. Két aranynál és négy botránynál, az úszótársadalom és a közvélemény pedig nemigen ért semmit. Kína nemzeti hősként ünnepli, az úszók közül többen legszívesebben kiátkoznák… Tiszeker Ágnest, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjét kérdeztük az ügy hátteréről.

Vétkes ez a kínai fiú vagy nem vétkes?

Jelen pillanatban ez eldönthetetlen. Folyamatban lévő ügyről beszélünk és az akták nem nyilvánosak.

Ön mégiscsak a MACS vezetője, jelentősen több információja lehet, mint akár az újságíróknak is. Ha zártak is az akták, mi az, ami kiszivárgott?

Először is szögezzük le, hogy egy meglehetősen nehéz természetű fiúról van szó, aki azonban Kínában valóságos ikon. Testőrökkel járkál, különleges előjogokat élvez, ráadásul hivatásos katonaként még a szokásosnál is nehezebb a doppingellenőrök dolga, ha ellenőrizni akarják.

A kedélyeket az is borzolja, hogy öt éve volt már doppingvétsége, de érthetetlen módon nagyon olcsón megúszta. Mintha valamiért kivételezett státuszban volna.

Tudom, hogy sokakat elragad az indulat, de maradjunk a tényeknél. Egy korábbi ellenőrzés során valóban, egy tiltólistán szereplő szívgyógyszert lehetett kimutatni a vérében. Az ilyen szer használata úgy szabályos, ha előzőleg a WADA-nál gyógyászati mentességet, úgynevezett TUE-engedélyt kérnek, amennyiben a sportolónak orvosilag igazoltan az egészsége megőrzése érdekében kell szednie.

Szunnak volt ilyen engedélye?

Előzetesen nem.

Akkor mégiscsak jogos, hogy érthetetlen a kiszabott, szinte jelképes három hónapos eltiltás, amit ráadásul akkor jelentettek be, amikor már le is járt.

Utólag mutatták be a kínaiak.

Mit segíthet ez a szer?

Javul a szív vérellátása. Jobb a glükóz-hasznosulás és jobb az oxigénellátottság, ezért is igen kedvelt ez a szer, de, őszintén szólva nem hiszem, hogy egy profi úszó ezzel akarná fokozni a teljesítményét.

Lépjünk tovább, és térjünk rá arra az esetre, ami a mostani világbajnokságot megelőzte, és ami miatt megint csak érthetetlen, miként állhatott rajtkőre Szun.

A WADA nagyon szigorú előírásai szerint minden sportolónak előre le kell adnia, hogy mikor hol tartózkodik, éppen azért, hogy bármikor ellenőrizhető legyen. Ugyancsak szabály, hogy az ellenőröknek kétnyelvű megbízólevelet kell vinniük, ez az angol és az adott anyanyelv, esetünkben a kínai. Egy svéd központú szervezet kérte a vizsgálatot még az idén januárban, a vélhetően kínai ellenőrök meg is jelentek, de Szun nem volt a megadott helyen.

Ha jól tudom, ez már önmagában is mulasztás. (12 hónapon belül 3 ilyen mulasztás doppingvétséget jelent és akár 2 éves eltiltást is vonhat maga után – a szerk.)

Ha egy órán belül előkerül, akkor nem. Telefonálgattak jobbra-balra, és Szun előkerült.

És vérmintát adott.

Úgy van.

A balhé ezután kezdődött?

Megint csak fontos hozzátennem, mint minden ilyen esetben, a jelentés titkos. De ha a hírek igazak, ekkor kezdett ellenségessé válni a hangulat. Szun fenyegetően lépett fel, majd beléptek a testőrei és ripityára törték az üvegeket.

Erre az ellenőrök?

Eljöttek. Nagyon helyesen. Doppingellenőr ne verekedjen.

Hogyan fordulhat elő, hogy ilyen előzmények után tovább versenyezhet és sorra nyerheti a világbajnoki címeket?

A doppingellenőrzéssel elvégzésével megbízott svéd szervezet, az IDTM a FINA-hoz (Nemzetközi Úszó Szövetség) beadott egy jelentést. Hogy abban mit írtak le, azt nem tudjuk, de mindenesetre a FINA első fokú doppingbizottsága a levél tartalmát megvizsgálta és azt a határozatot hozta, hogy nem tiltja el a versenyzőt. A WADA azonban ezt a határozatot a Lausanne-i Nemzetközi Sportdöntő Bíróságnál (CAS) megfellebbezte.

Mi alapján?

A WADA ismeri a levelet és ismeri a jegyzőkönyvet is, amit az ellenőrök írtak. Tehát ennek az ismeretében fordultak a CAS-hoz, amely szeptemberben tárgyalja majd az ügyet.

És mi van akkor, ha a CAS úgy találja, hogy Szun vétkes?

Akkor eltiltja. És elveszik az összes addigi címét.

Azokat is, amelyeket a mostani világbajnokságon elért?

Igen, azokat is.