A cseh milliárdosok már erőműveket is vásárolnak

Hírek2019. máj. 19.Növekedés.hu

Két cseh milliárdos és az állami tulajdonban lévő CEZ energetikai nagyvállalat ajánlatot tett a svájci Alpiq cég Cseh Köztársaságban működő szén és gáztüzelésű erőműveinek megvásárlására.

Az Alpiq Svájc energia-felhasználásának 15-20 százalékát biztosítja. Figyelembe véve, hogy az alpesi ország fokozatosan lemond az atomenergia alkalmazásáról, a vállalat erőforrásait a jövőben vízienergia fejlesztésre kívánja összpontosítani.

A svájci cég, amely az elmúlt évek során veszteséget veszteségre halmozott, csehországi vagyontárgyait már 2013-ban megpróbálta eladni, a vevők által ajánlott árat azonban akkor nem fogadta el. Ez  év elején bejelentette, hogy stratégiai okokból ismét megkísérli az erőművek eladását.

Pavel Tykac

A reuters.com hírportál értesülései szerint Pavel Tykac vállalkozása, a Sev.en Energy és Daniel Kretinsky EPH elnevezésű társasága, valamint a CEZ energetikai vállalat közös ajánlatot tett a Prágához közeli Kladno 524 MW teljesítményű szén- és gázerőművének, valamint a keleti Zlin városban található, 64 MW kapacitású széntüzelésű erőműre.

Az EPH az elmúlt években Európaszerte vásárolt erőműveket és szenet. A Sev.en folyamatosan keresett hasonló üzleti lehetőségeket; vannak lignitbányái és egy szenes erőműve a Cseh Köztársaságban és vannak üzletrészei brit és ausztrál erőművekben is.

A CEZ elnöke, Daniel Benes áprilisban úgy nyilatkozott, hogy az ügyletnek számukra nincs meghatározó jelentősége és ha a CEZ részt is vesz, nem akar mindenáron nyerni. 

Az érintettek most nem kívántak nyilatkozni az ügyben.

Egyenlőre nem világos, hogy érkezett-e más ajánlat is az erőművekre. Korábbiakban szó esett a Bohemia Energy érdeklődéséről, a vállalat azonban közölte: jelenleg nincs szándékában bekapcsolódni a tulajdonosváltási folyamatba.

Piaci források szerint az erőművek jól illenek a pályázók tulajdonában álló rendszerekhez, amelyek saját lignit-bányákkal is rendelkeznek. A két erőmű megvásárlása azok számára ésszerű, akiknek van saját szénbányájuk. Az elérhető haszon esetükben jóval magasabb.

Az Alpiq-tól származó információk szerint az eladási folyamat eredménye hamarosan bejelentésre kerülhet.