A Deutsche Bank USA megbukott az amerikai teszten

Hírek2018. júl. 4.Növekedés.hu

Az Egyesült Államok központi bankja, a Federal Reserve (FED) minden évben ellenőrzi az ország bankjainak üzemvitelét, beleértve az ott tevékenykedő külföldi leány-bankokat is. A „stressz-teszt” elnevezésű felülvizsgálatokat a 2008. évi pénzügyi válságot követően vezették be. A teszt célja annak felmérése, hogy a pénzügyi ágazat mennyire lesz képes kezelni egy esetleges újabb pénzügyi válságot. Az ellenőrzés során a FED felméri, hogy a bankoknak rendelkezésükre áll-e elégséges tőke egy esetleges recessziós időszak átvészeléséhez. A második lépésben, amit különösen nagy figyelem kísér, áttekinti a bankok „tőkegazdálkodási terveit”, így azt is, hogy részvény-visszavásárlás vagy osztalék formájában mennyi pénzt tudnak a bankok kifizetni részvényeseik számára.

A vizsgálat alá vont legnagyobb 35 bank közül 31 tevékenységét problémamentesnek ítélték. Két amerikai óriásbank, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley csupán „feltételes” jóváhagyást kapott: tőke-tartalékaik növelése érdekében nem fizethetnek ki több pénzt részvényeseiknek, mint az elmúlt években.
Bár a felügyeleti vizsgálatok több éve folynak, ez az első alkalom, amikor a külföldi bankok amerikai leányainak eredményeit is nyilvánosságra hozták.
Így kiderült, hogy a Deutsche Bank amerikai részlege nem tudta teljesíteni a FED által meghatározott követelményeket.
A FED megállapította: a német bank működésének egyes részei esetében „széles körű, súlyos hiányosságok” fedezhetők fel. „A Bank adattároló-és kezelő rendszereinek kapacitása elégtelen, gyenge pontok találhatóak a tőkefolyamatok tervezésének ellenőrzési folyamatában. Nem kielégítőek azok a megoldások sem, amelyeket a Bank a feszült gazdasági helyzetben alkalmazásra kerülő nyereség-és veszteség előrejelzéséhez használ.” A megállapítások fényében érdemi változtatásokat kell végrehajtani a Bank amerikai működésében. Javítania kell működési folyamatait, kockázat-kezelését és belső irányítását. A FED jóváhagyása nélkül nem teljesíthet kifizetéseket a német anya-cég számára. Az amerikai központi bank értékelése újabb csapás a nehéz helyzetben lévő német banknak. Pénzügyi stabilitását a közelmúltban már nyilvánosan megkérdőjelezték. Február végén 500 millió eurós éves veszteséget jelentett (1 euró = 328,60 Ft). A múlt hónapban közölte, hogy több, mint 7 ezer alkalmazottját elbocsátja. A Standard & Poor hitel-minősítő besorolását lerontotta. A Deutsche Bank most nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezte: amerikai leányvállalata „jelentős beruházásokat hajt végre, hogy tőke-tervezési kapacitását, ellenőrzési folyamatait és infrastruktúráját feljavítsa. Egy sor programját továbbfejleszti és ennek eredményeire építve érdemi együttműködést folytat a felügyeleti hatóságokkal annak érdekében, hogy eleget tehessen tulajdonosai elvárásainak és a jogszabályi követelményeknek egyaránt”.