A diagnózis: végbélgyulladás

Hírek2021. okt. 19.Növekedés.hu

A végbélgyulladás egy olyan betegség, amely lehet rövid ideig tartó, de elhúzódó kellemetlenség is. Laikusként nehéz megállapítani, így ritkán keresik fel a proktológusokat “nekem végbélgyulladásom van!”-felkiáltással.

Ez a viszketést, váladékozást, állandó hasmenést, puffadást, idegentest-érzést a bélben, rettenetes székelési ingert produkáló betegség enyhébb tünetek esetén “csak” kellemetlen, erőteljesebbek esetében azonban az életminőség romlását hozhatja. Mivel túl sok az általános tünet, elengedhetetlen, hogy szakember lássa a területet.

A végbél gyulladása általában akkor következik be, ha az immunrendszer legyengül. Ennek persze megint más oka van (egyéb betegség, stressz stb.), így tehát úgy tűnik, a végbélgyulladás egy komoly fizikális amortizáció eredménye. Azért néhány baktérium, gomba, vírus, parazita, elhibázott diéta vagy egy sugárkezelés is kiválthatja, de nem szabad elfeledkezni a végbél környékének túltisztításából fakadó fertőződésről sem.

Utóbbi esetben arról van szó, hogy a túlzott higiénia kiszárítja a végbél környékét, kialakul az ekcéma, berepedezik a bőr - és máris zöld utat kaptak a fertőzések.

A végbélgyulladás fogalma

Az emberi tápcsatorna mintegy 8 méter hosszú. A végbél ennek az utolsó 12 cm-es szakasza, amely a nyílásban, az anuszban végződik. A végbélnek van egy jellegzetes, perisztaltikus mozgása. Olyan ez, mint amikor a hernyó mászik: gyűrűszerűen mozognak az izmok, így lehetséges a széklet visszatartása és kellő időpontban történő kieresztése. Székelés előtt a bélsár a szigmabélig is terjedhet. Ez közvetlenül a végbél előtt helyezkedik el. Amikor innen egy reflex hatására széklet kerül a végbél felső szakaszába, megjelenik a székelési inger. Egy jól működő rendszer ilyenkor jelzi az agynak, hogy megérkezett a végtermék, mihamarabb adjon engedélyt az ürítésre. A záróizom zár, van idő megfelelő helyet keresni a székeléshez.

De ha bármi hiba van a rendszerben, érkezhet hibás parancs. Végbélgyulladás esetén például az, hogy van valami a végbélben - közben a bélsár még nem tart ott. Emellé társulhat vizes széklet, állandó puffadásérzés, viszketés, váladékozás, fogyás. A proktológus szakorvos - például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központban - betekintést követően irritált nyálkahártyát, sebeket lát.

A végbélgyulladás következményei

A gyulladás során kialakulhatnak tályogok, sipolyok, az állandó hegesedés miatt végbélszűkület, a szivárgó vérzés miatt pedig vérszegénység. Ha fájdalom van, kialakul egy általános végbélgörcs, ami a bélfal repedését vonja maga után. A diagnózis felállítása szakember dolga, aki azonnal meg tudja kezdeni a kezelést. A kezelés a kiváltó okoktól függ. 

A vizsgálat első része a beteg alapos kikérdezése, majd jön egy laborvizsgálat. A fizikális vizsgálat elkerülhetetlen, akárcsak a betekintő, endoszkópos vizsgálat. Ezek mind kellenek ahhoz, hogy az orvos megállapíthassa a betegség súlyosságát. A kezelés csak ezután kezdődik.(X)