Indul a fűtési szezon - nő a lakástüzek száma

Ingatlan2021. okt. 19.Bódy Géza
A rovat támogatója:

A hűvös időjárás miatt hamarabb indul a fűtésszezon, ráadásul az elektromos berendezések is veszélyt jelenthetnek. Mindannyiunk érdeke a lakástüzek megelőzése. Ha megtörtént a baj, egy kellő alapossággal megválasztott ingatlanbiztosítás nagy segítség lehet.

A lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére, a kémények és fűtőberendezések ellenőrzésére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) annak apropóján, hogy indul a fűtési szezon. Mint a Biztosítási Szemlében olvasható, ez annál is inkább fontos, mert a kémények és a fűtőberendezések karbantartásának, illetve a szén-monoxid-érzékelők hiánya miatt például az idén már 702 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, illetve 14 honfitársunk vált szén-monoxid-mérgezés áldozatává.

A kéményeket gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente célszerű ellenőrizni.

Akik családi házban élnek és oda nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. A kéménytüzek leggyakoribb oka, hogy a kürtő nincs megfelelően kitisztítva és a kémény belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad.

Az pedig tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, mert minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás.

A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid keletkezhet, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. Ebben a helyzetben érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni fejmagasságban, a fűtőeszköztől egy méter távolságra.

Ám nem csupán a kandalló és a kémény, illetve a konvektor okozhat tüzet, hanem elektromos berendezés is.

Egy átlagos otthonban több ilyen berendezés és eszköz található, amelyekre egytől egyig veszélyforrásként kell tekintenünk. Kiemelten nagy rizikót jelentenek a régi épületek, azon belül is a társasházak, amelyek építésekor a hálózatot még nem nagy teljesítményű porszívók, mosogatógépek, klímaberendezések és villanytűzhelyek ellátására tervezték.

A panelházak szellőzőrendszerében felgyülemlett gyúlékony por és szennyeződés szintén elősegíti a tűz terjedését, így ezekben az épületekben az egész lakóközösséget védjük azzal, ha felelősek vagyunk.

Ha a lakásban pislákol a lámpa, füstöt vagy égett szagot észlelünk, netán szikrázik a konnektor, vagy gyakran leold a biztosíték, azonnal hívjunk szakembert, hogy elkerüljük a bajt!

Ügyeljünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be az eszközeinket: a filléres, távol-keleti webshopokból rendelt telefontöltők és égősorok balesetveszélyesek lehetnek, és különösen nagy veszélynek tesszük ki a lakást, ha munkába indulás vagy utazás előtt nem húzzuk ki ezeket a hálózati csatlakozóból.

Ugyancsak érdemes elkerülni, hogy a hálózati hosszabbítókat egymásba dugva használjuk: ha egyszerre túl nagy teljesítménynek tesszük ki a hosszabbítókat, a vezetékek felforrósodhatnak, amely tűzesethez vezethet.

Ezért kiemelten fontos, hogy kössünk lakásbiztosítást!

Vannak persze esetek, amikor minden igyekezetünk ellenére sem sikerül elkerülni a bajt, és felcsapnak a lángok: egy leégett ház, vagy akár egy társasházi tűz felfoghatatlan anyagi és eszmei kárral jár, így nem mindegy, hogyan kerülünk ki egy eleve szerencsétlen helyzetből – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Mint hangsúlyozza: egy tűzkár biztosítás nélkül komoly anyagi veszteséget jelent, ezért mindig figyeljünk arra, hogy rendelkezzünk érvényes lakásbiztosítással, és időről időre vizsgáljuk felül a meglévő szerződésünket.

Társasház, vagy akár sorházak esetén az is előfordulhat, hogy a szomszéd ingatlanban keletkezett tűz a mi lakásunkra is átterjed – ebben az esetben a kárt a szomszéd felelősségbiztosítása fedezi. Igen kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, ha a szomszéd nem rendelkezik biztosítással, és nem tudja, vagy nem akarja rendezni a kárunkat – ilyenkor nem marad más, mint a jogi út.

Jó hír, hogy a saját lakásbiztosításunk ebben a helyzetben is kihúzhat minket a bajból, így ha éppen nem rendelkezünk érvényes lakásbiztosítással, pótoljuk minél előbb, akár sorban állás nélkül, online, a legkedvezőbb ajánlatok közül választva.