A Duna nyári melegedése a Paksi Atomerőmű biztonságosságát nem befolyásolja

Hírek2022. júl. 26.Növekedés.hu

A felmelegedett Duna-víz miatt a Paksi Atomerőmű blokkjainak kondenzátorai némiképp kisebb hatásfokkal működnek, de ez semmilyen hatással nincs sem a biztonságra, sem pedig a termelés menetére, technológiájára. Ez a jelenség a működés teljesen normális, minden meleg nyári időszakban megfigyelhető velejárója - számol be az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Mindezek következményeképpen jelenleg van 20-40 MW-nyi eltérés blokkonként a téli időszakban jellemző teljesítményhez képest, szándékos termeléscsökkentés (szakszóval úgynevezett leterhelés) azonban nem történt - olvasható a vállalat közleményében.
 
A Paksi Atomerőmű a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan is rendelkezik intézkedési tervvel. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek hatályba.
Jelenleg 4 fokozatból az 1. fokozat érvényes, amely műszaki előkészületeken kívül nem igényel további intézkedést, az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja.
 
A Duna-vízhőmérséklet mérését jogszabály rögzíti, az erre vonatkozó információk és mérési adatok az atomerőmű weboldalán megtalálhatók ezen a linken.